Hírek

2013.07.02. 05:32

Dorkota Lajos új munkakörben

Székesfehérvár – Dorkota Lajos, a megyei kormányhivatal vezetője július elsejétől a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke. A váltás kapcsán kértünk tőle interjút.

Tribolt Lajos

Sokan attól féltek, a járási hivatalok vezetői "ejtőernyős" politikusok lesznek. Fejér megyében nem így történt. Még a megyei MSZP is elismerően szólt szakmai munkájáról...

– Két és fél éve vettem át a megbízatásomat a kormányhivatal élén. Akkor is arról beszéltem, és be is tartottam, hogy a jó állam érdekében az állampolgárokat szolgáljuk. Sok ezer ügyet intéztünk, néhánynál alakult ki gond, amelyeket azóta sikerült megoldani. Kilenc járási hivatalunk van, egyik vezetője sem politikus, hanem szakember. Időközben bizonyították is rátermettségüket. Azt javasoltam a miniszternek és a miniszterelnöknek, hogy olyan utódot nevezzenek ki, aki ugyanezt a stílust folytatja. Az jólesett, hogy a más politikai nézeteket valló MSZP is jónak ítélte a munkámat.

Dorkota Lajos továbbra is odafigyel a Dunaújvárosban történtekre, hiszen nem költözik el (Fotó: Lázár Zsolt)


– Az átszervezéseket plusz pénz nélkül sikerült megoldani...

– Tudjuk, milyen helyzetben van az ország, takarékosan kellett megoldani a szervezet kialakítását. Ennek ellenére nem bocsátottunk el embereket, a nyugdíjazás és más okok miatt üres álláshelyeket nem töltöttük fel, amikor leépíteni kellett. Így persze több munka jutott a maradó dolgozókra.

– Korábban azt nyilatkozta, hogy belső embert szeretne utódjául a hivatalban. Így lesz?

– Azért szeretném, ha a munkatársaim közül kerülne ki az új hivatalvezető, hogy folytatódhasson a munka, amit elkezdtünk. Ezért a miniszter úrnak és a miniszterelnök úrnak is Galambos Dénes kinevezését javasoltam. Technikai dolgok vannak hátra, remélem, a miniszterelnök úr a héten kinevezi. Ő egyébként két és fél éve kabinetfőnökként dolgozik a hivatalban. Közvetlenül az én munkatársam volt, ismeri a szervezetet, minden munkatársát. Aki őt ismeri, tudja, a szakmaiságban, az emberi hozzáállásban nem lesz gond.

Eddig ön töltötte be a Fidesz megyei választmányának elnöki posztját is. Ott mi várható?

– Vasárnap elküldtem a lemondásomat, mivel az is összeférhetetlen az új tisztségemmel. Itt az a szerencse, hogy kedden tisztújítás van egyébként is. Én Törő Gábor országgyűlési képviselőt, a megyei közgyűlés elnökét javaslom a választmánynak a megyei választmány elnöki posztjára.

Eddig Dunaújváros egyéni körzetben megválasztott országgyűlési képviselője volt, mostantól nem az. Tud még tenni a jövőben a városért?

– Így pontos, hogy voltam, hiszen tegnap arról is lemondtam. Ezt fájlaltam a legjobban: tizenöt éve voltam a város képviselője, s azt gondolom, sikerült is tenni érte. Ennek ellenére összeférhetetlenség miatt június 30-i hatállyal lemondtam. Abban maradtunk a miniszterelnök úrral, hogy szeptember elsejéig nevezi meg a helyi szervezet azt a személyt, aki a jövő évi választásokon a Fidesz-KDNP jelöltjeként indul. Amikor megyei kormánymegbízott lettem, sokan kérdezték ugyanezt, vagyis hogy figyelek-e majd a városra. Nos, tudtam. Most is azt kértem a miniszterelnök úrtól, hogy amennyiben dunaújvárosi kérdések felmerülnek, akkor egyeztessünk. Egyébként pedig Cserna Gábor polgármester, országgyűlési képviselő természetesen képviselő. De az általánosabb képviselet még rám marad, abban maradtunk, amíg energiával bírom, addig a Fidesz választókerületi elnöke maradok.

-  Az energiahivatal vezetőjeként mi lesz a legfontosabb feladata?

– A kormány már végrehajtott rezsicsökkentést és ősztől újabbak következnek. Amennyiben a szolgáltatók nem hajtják végre a rendelkezéseket, akkor meggyűlik a bajuk a hivatalommal, szükség esetén jelentős bírság kiszabására is módunk van. Tehát az egyik oldal a fogyasztók fokozott védelme, ám ezzel párhuzamosan ellenőrizzük a működésük jogszerűségét. Jelen pillanatban a vízi közműrendszer átalakításán dolgozik a hivatal. Nem lesz ennyi szolgáltató, most vizsgáljuk a működésüket. Egyrészt engedélyezési hatóság leszünk, másrészt ármeghatározó. Rendelet alkotási jogkörünk lesz, amit az Alkotmánybíróság előtt lehet megtámadni. Mindig csapatban dolgoztam, az új helyen is így szeretnék. Paróczai Csaba, a kormányhivatal főigazgatója jön velem, ő lesz a szervési és jogi ügyekkel foglalkozó alelnök. A jogszabály szerint az elnök öt alelnököt nevezhet ki hét évre. A többi négyről majd Paróczay úrral együtt döntünk. Az új munkatársakkal meg kell ismerkedni, s utána dőlnek el a dolgok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!