Hírek

2014.04.17. 14:35

A kutyachip az azonosítás mellett az oltásnál is hasznos

Közel másfél éve kötelező a mikrochip beültetése a kutyákba. Az azonosítás megkönnyítése mellett a bőr alá ültethető kapszula segítségével azt is megtudhatjuk, volt-e veszettség ellen oltva az állat. Ugyanis a veszettség elleni oltás is kötelező, bár erről tudnak a felelős állattartók...

S. Töttő Rita

Tavaly már a csapból is az folyt, hogy kötelező a mikrochip beültetése a kutyákba. A hivatalos megszólalók akkor azt mondták: ez a lépés közel egy év alatt érzékelhető változást kell, hogy hozzon a kóbor állatok számának csökkenésében. Nos, nem tudni, van-e összefüggés, de az biztos: néhány napja a Herosz Takarodó úti menhelyén soha olyan kevés kóbor állat nem várt új gazdára, mint most. „Reméljük, ez nem csak a vihar előtti csend” – fogalmazott óvatosan Horváth Erika, az egyik munkatárs, hiszen nem tudni, mit hoznak a következő hetek, hónapok.

– A minap is oda volt kötve egy kutya a menhely elé, egy zsák tápot tettek mellé. Persze chip nem volt benne, így nem is tudtuk kideríteni, ki lehet a gazdája – mondták a menhelyen. S ez az egyik ok, amiért fontos az azonosító: hogy senkinek ne jusson eszébe csak úgy kidobni egy kutyát. Ha viszont mégis megszökik a jószág, az állatorvos, a befogó vagy a menhely a leolvasóval azonnal megtalálja a tulajdonost. Így jóval könnyebb visszajuttatni a kutyákat a gazdájukhoz. S ha valakit megharap egy kutya, a leolvasó segítségével az is kideríthető, volt-e oltva, hiszen a petvetdata rendszerében ezt is rögzíti oltáskor az állatorvos.

– A jogszabály azt írja elő, hogy a kutyáknak, életük első évében két veszettség elleni oltást kell kapniuk, az elsőt 1 és 3, a másodikat 6 és 12 hónapos koruk között. A veszettség elleni oltás kötelező, minden kutyát be kell oltatni, és minden ebnek kell a chip, – az azonosítónak pedig be kell kerülnie egy regisztrációs rendszerbe, a kedvencek listájába, azaz petvetdata kamarai nyilvántartásba – szögezi le Lorászkó Gábor, állatorvos, a megyei állatorvosi kamara vezetője.

Molly, a spániel most kapta meg veszettség elleni oltását, gazdája, Nagy Alexandra nyugtatta őt (Fotó: A szerző)

Persze, nem elég az említett két oltás, utána ezt évenként ismételni kell. A petvetdata rendszer egyébként bárki számára elérhető interneten keresztül. Ez az oldal a mikrochipes állatazonosítóval, illetve az uniós állatútlevéllel rendelkező állatok nyilvántartása, amelybe az erre jogosult állatorvosok viszik fel, illetve módosítják az adatokat. Az állatba bekerült mikrochip létét, illetve azt, hogy szerepel-e a rendszerben az azonosító, azonban nem csak az állatorvos ellenőrizheti a rendszerben, hanem bárki. Az oldal nyilvános keresőjében belépés nélkül lehet ellenőrizni, hogy a kutya szerepel-e a nyilvántartott adatbázisban. Ha igen, akkor az állat alapvető adatait, azaz chipszámát, nevét, fajtáját, faját láthatja a kereső, de a további információkhoz – például a tulajdonos adataihoz vagy hogy beoltották-e az állatot – már csak az oldalra belépési jogosultsággal rendelkező állatorvosok férhetnek hozzá. Ha külföldi mikrochip lehet a kutyában, akkor az europetvet oldalán lehet erre rákeresni.

Az állatorvosok tapasztalatai szerint azonban az évek múlásával meghibásodhatnak a chipek, ezért érdemes időnként ellenőriztetni a meglétüket, legalább akkor, amikor évente megkapja a kutya a veszettség elleni oltást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!