Hírek

2015.07.28. 08:12

Édesapja nyomdokain - Széchenyi Viktor-díjat kapott Bertóti Béla

Bicske - Állatorvosi munkájáért kapott Széchenyi Viktor-díjat Bertóti Béla, aki ma is aktív, dolgozik és vadászik. A helyi közéletben véleményformáló személyként tartják számon.

Zsohár Melinda

A budapesti születésű Bertóti Béla (1942) summa cum laude végzett az Állatorvos Tudományi Egyetemen 1965-ben, s 1969-től Bicskén él. Körzeti állatorvosként kezdte pályáját az akkor még nagyközségben a termelőszövetkezetek, állami gazdaságok, s a nagy állatlétszámmal sikertörténetet író háztájikban. Nem véletlenül választotta a pályát: édesapja 1936-ban végzett a József Nádor Műszaki Egyetemen, s 1943-ban doktorált fogolyból (mármint a madárból). Közélelmezésügyi főfelügyelőként dolgozott a Földművelésügyi Minisztériumban, vadászati főfelügyelő, fővadászmester volt, s jeles vadászati szakíróként tartják számon. Két fiát gyermekkoruktól magával vitte az erdőre, Béla fia örökre elkötelezte magát e szenvedély mellett, s agyaggalamb lövészetben 25 esztendeig tagja volt az I. osztályú magyar válogatottnak.

- Sokat változott a világ, a haszonállattartás szerkezete átalakult nálunk - foglalja össze röviden. Abban is, hogy annak idején a 140 állatorvostan-hallgató között öt lány tanult, most pedig legfeljebb 15-20 százalékuk a fiú!

A díjazott Bertóti Béla ma már nyugdíjas, de azért dolgozik Fotó: a szerző

- Mindenütt állatot tartottak vidéken, a szomszédok sem berzenkedtek a legyek vagy a büdös ellen, velejárója volt a falusi életnek. Akkoriban történtek a nagy mentesítések, a száj- és körömfájás, a szarvasmarha gümőkór, az aujescy, a sertés- és baromfipestis, a brucellózis lényegében megszűnt, minimálisra szorult vissza. Lovak csak igásként voltak, s a házikedvencek népszerűsége az utóbbi egy-két évtizedben terjedt el - mondja.

A herceghalmi Kísérleti Gazdaságban főállatorvosként hatalmas sertésállomány és tehenészet tartozott hozzá. A hőskorban háznál is végrehajtott sertés császármetszést, a tehén megmentése is fontos volt a gazdának - nagy pénzek forogtak kockán. Szerinte több haszonállatot is tarthatnánk ma is, a kicsiny Hollandiában húsz millió körüli a sertés, nálunk alig 3 és fél millió.

A fiatal Tajthy Gábor kollégájával visznek közös rendelőt Bicskén, Bertóti doktor nyugdíjasként annyit dolgozik, amennyi jól esik . A közéletben főként a szakpolitikában hallatja szavát: a környezetvédelem és a hulladékgazdálkodás az érdeklődési területe. Derűs, kiegyensúlyozott személyiség, feleségével egy lányt neveltek fel, s Bicske végleges otthonává lett a házaspárnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!