Hírek

2015.05.15. 05:32

Égett az enyingi református iskola teteje, a gimnáziumba költöznek át a diákok

Enying - Elektromos zárlat okozhatta a hajnali tüzet a Tinódi református iskolában. A kár tetemes, kétszáz gyerek oktatását kell máshol megoldani.

Házi Péter

A siófoki tűzoltók kiérkezésekor az épület tetőszerkezete mintegy harminc négyzetméteren égett. Az épületben nem tartózkodik senki. A felderítés során kiderült, hogy a tűz az irattárban keletkezett, ahonnan tovább terjedt a tetőre. A közművek elzárása után az egységek két vízsugárral megkezdték a lángok oltását, majd a balatonfűzfői tűzoltók kiérkezése után már négy vízsugárral dolgoztak a tűz megfékezésén.

 

 

A tűzoltásvezető intézkedéseit a Fejér megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is jóváhagyta, így az irányítást nem vette át. Húsz tűzoltó dolgozott a helyszínen, az utómunkálatok jelenleg is tartanak. A tűzoltók megbontották a födémet és átvizsgálják a beégett részeket a visszagyulladás elkerülése érdekében.

Az iskolában pénteken már nem lesz tanítás.

10:02
A gimnáziumba költözhetnek át a diákok

Habár a szakértők még vizsgálják a tűz keletkezésének okát, feltehetően elektromos tűzről van szó. Amint Szabó Szilárdtól, a Tinódi igazgatójától megtudtuk, az egyik diák nagybátjya vette észre kora reggel, hogy ég az iskola teteje, s azonnal riasztotta a tűzoltókat.

- Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a tantermekben nem esett nagyobb kár, viszont az irattár, ahol fontos dokumentumok is voltak, teljes egészében odaveszett, a díszterem és a folyosója is sérült, itt vakolatdarabok hullanak - mondta az igazgató, aki első becslésre 10 és 20 millió forint közötti összegre teszi a kárt, több elégett szarufát kell kicserélni, s néhány tanteremet is újra kell festeni.

Közben a Klebesleberg Intézményfenntartó Központ enyingi tankerülete is felajánlotta segítségét. Amit ugyanis Bedi Andreától, a tankerület vezetőjétől megtudtuk,  hétfőtől a református iskola diákjai az enyingi gimnáziumba költözhetnek át, így a kétszáz diák nyolc tantermet használhat majd, amíg a helyereállítás meg nem történik. A gimnáziumban az érettségi miat is kevesebben vannak, ők az általános iskolában kapnak addig helyet.

Közben megkezdődött a romeltakarítás, Viplak Tibor polgármester is felajánlotta a segítséget, az enyingi közmunkások is segítenek ott, ahol szükséges. Az első körben lefóliázzák a leégett tetőszakaszt, ami nagyjából egytizede a teljes szerkezetnek. Szombaton pedig már meg is nézi egy cég a tetőt, akikkel az iskola korábban dolgoztatott és meg voltak elégedve a munkájával. Ezután derül ki, mennyi ideig is tart majd a helyreállítás.

Az enyingi református egyházközség, amely a fenntartója a Tinódinak, adományokat is elfogad a tető rendbetéle érdekében. Számlaszámuk: 10402221-00026910-00000008

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!