Hírek

2014.09.21. 11:49

Egy bornap, a barátokért

Csákberény - Bornapot az őszi időszakban sok helyütt rendeznek. A csákberényi azonban különbözik minden más ilyentől: itt nemcsak a borosgazdák jóféle borait lehet megkóstolni természetesen ingyen, hanem bizony a jóféle pörköltért, babgulyásért sem kell fizetni.

Házi Péter

Mert, amiként Sáfrán András, a bornap lelkes és elkötelezett főszervezője fogalmaz: itt mindenki ismer mindenkit, természetes hát, hogy a barátoktól nem kérnek pénzt. Ha pedig  "ismeretlen" érkezik a szőlőhegybe, őt is tárt karokkal fogadják. Ez egy igazi ünnep, a bor és a szölő ünnepe. No meg a régi barátságoké.

A felsővárosi "nótafák", Árvai Jenő, Galló Ferenc, Haász János, Pukancsik Mihály no meg a tangóharmonikások:  Pataki János és Koncz Ferenc kiváló hangulatot teremtettek az orondi szőlőben

A szombati reggel a leglelkesebb bornapozókat már az orondi szőlőben találta: tizennyolc bográcsban készültek a főzőverseny "fogásai". A nyarat idéző 28 fokos meleg, no meg a Vértes déli lejtőinek borai karöltve Pataki János és Koncz Ferenc harmonikásokkal hamar kedélyes hangulatot teremtett. Déltájban, a tűző nap miatt aztán egy kicsit csendesebb lett a forgatag, a borrendek felvonulása és az Alba Regia Táncegyüttes fellépése után azonban újult erőre kaptak a bornapozók. A főzőversenyt egyébként Lőrincz Gyula hátsú csülökből készült, vargánya és galambgombával megspékelt pörköltje nyerte, a séf Máhr Ferenc helyi szobrász kerámiáit kapta fődíjként Vécsei László polgármestertől. A borhoz nem illik a hőség. Nem véletlen hát, hogy ahogy a nap a horizont felé vette az irányt, egyre több bor fogyott és a hangulat is egyre vidámabb lett. Kell ennél több egy szeptember végi hétvégén?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!