Hírek

2015.07.31. 15:27

Egy csöpp vidék a városban

Székesfehérvár - Két éve, egy májusfa állítással nyílt meg a PaKK, vagyis a Palotavárosi Közösségi Kert.

Sebestyén Lilla

Akkor még csak az üres ágyásokat lehetett látni, festett, hatalmas traktorkerekekben, raklapokból álló parcellákban állt a föld várva, hogy valaki teleültesse.

Most, ha elmegy az ember a régi Bőrgyár épülete mellett egy rendkívül barátságos kis területen akadhat meg a tekintete. A közel 1600 négyzetméteren zöldellő fű, a falmentén kapaszkodó tök, az ágyásokban nevelt zöldségek, virágok, fűszernövények becsempészik a mesés vidéket a városba. ­

Nemrég tartottuk az első betakarítást. Leszedtük a megérett paprikát, paradicsomot, cukkinit, retket, újhagymát. Talán mondanom sem kell, hogy teljesen más íze volt, mint a bolti árunak. Édesebb, lédúsabb, roppanósabb. Érezni rajta, hogy szeretettel gondozták - ­ mesél Márton Edit, a demokratikus kis társaság vezetője, aki két hölggyel együtt naponta lejár a közösségi kertbe. Füvet nyírnak, locsolnak, kertészkednek, trécselnek. ­

Márton Edit, a csapat szószólója elmondta, nemrég két facsemetével gazdagodott a közösségi kert Fotó: Koppán Viktor

- Jelenleg huszonkét tagja van a PaKK-­nak. Mind a környéken lakunk, így könnyedén idelátunk. Ha észrevesszük, hogy egyikünk lejött, általában csatlakozunk és magunkkal hozunk pár falat harapnivalót is - mesélnek a nyugdíjas hobbi kertészek, akik azt is elárulják: szerencsére a gyerekek is gyakori vendégek a parkban.

A kis közösség egy homokozót is kialakított a lurkóknak, de -­ mint mondják ­- a kert is tökéletesen lefoglalja őket, annyi csoda van itt.

És valóban, az ágyások mellett egy nyuszi figura bújik meg, máshol kenyértartóból csináltak balkonládát, de a kert közepén bimbózó, vörös szirmok sem hagyják hidegen a gyermek szemet.

Edit elmondja, a hintaágy, a házikó, a nagy asztal is komfortosabbá teszik a helyet. Szerencsére ezeket is mind ajándékba kapták, vagy pályázat útján nyerték. A kerítésépítést is pályázati pénzekből fedezték, ez az egy, ami a maga természetellenes fém drótjaival kitűnik a környezetből. Azonban, sajnos szükség van rá. ­

- Szerencsére csak egyszer történt lopás. Pár paprikát, vezetéket vittek el, egyébként nem háborgatják a területet -­ újságolják az asszonyok.

Fehérvár első közösségi kertjét a környékbeliek is szeretik, ami nem csoda: egyszerűen jó ránézni. Az ember azt gondolná, profik gondozzák ezt a kis területet,  pedig többen is úgy csatlakoztak a közösséghez, hogy előtte sosem kertészkedtek. Viszont, mindenki segíti a másikat, megosztják egymással fortélyaikat. Sőt, a PaKK­-os társaság kifejezetten szeret összejárni. Olykor spontán bulit rendeznek, de a városi rendezvényeken is képviseltetik magukat. Ahogy ők fogalmaztak, igazi csapattá formálódtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!