Hírek

2015.05.08. 19:13

Egy dühítő probléma: szinte induláskor megtelik a 25-ös, mégis kis buszt küldenek

Székesfehérvár-Tatabánya - Olvasónk szerint mostanában rendszeresen szólóbuszt küldenek a 25-ös vonalra, amire nem lehet felférni. A buszos cég szerint meghibásodás, illetve torlódás miatt, mindössze kétszer fordult ez elő áprilisban.

Házi Péter

Olvasónk és a KNYKK álláspontja eltér arról, hányszor indítanak csuklós járatot a 25-ös vonalán
Fotó: Koppán Viktor

Olvasónk, Nagy Attila dühítő problémával kereste meg lapunkat: A Zobori úti végállomásról induló 25-ös busz az ő tapasztalata szerint számtalanszor szóló és nem csuklósbusz. A 7 órakor induló busz, ha esetleg mégis csuklóst küldenek, jóformán már az induló állomáson megtelik utassal, de mire leér a Fiskális útra, addigra biztosan.

„Április 28-án szintén szóló busz érkezett a végállomásra, ahol állt már egy csuklós, ami valószínűleg 6 órakor nem tudott elindulni műszaki hiba miatt. A műszaki hibát megérti az ember, de azt nem, hogy számtalanszor kisebb buszt küldenek az ominózus időpontban, amikor tudják, hogy sokan utaznak rajta.” – írja olvasónk, aki szerint ráadásul a szóló busz hátsó ajtaján leszállni sem tudnak, mert nagy betűkkel ki van rá írva, hogy rossz.

Amint Pruzsina Alice-től, a Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ (KNYKK) kommunikációs munkatársától megtudtuk, a 25-ös vonal kiszolgálását annak indulása óta csuklós autóbuszok végzik. Kisebb autóbusz csak akkor váltja a nagyobbat, ha műszaki meghibásodás, vagy forgalmi probléma miatt, az eredetileg ide vezényelt busz nem tud odaérni. Ilyen esetek csak ritkán fordulnak elő, áprilisban mindössze két alkalommal volt rá példa – állítja a buszos cég.Az egyik ilyen eset április 7-én volt, amikor a belvárosi nagy forgalom miatt nem ért oda a csuklós busz, a másik pedig 28-án, amikor a csuklós busz elromlott. Az ezt helyettesítő szólóbusz ajtaja valóban rossz volt, de a járat végeztével a telephelyen megjavították az ajtót.

Olvasónk szerint az újabb beszerzésű buszokon a felső bukóablakokat, amelyek csak speciális kulccsal nyithatóak, nem nyitják ki a sofőrök. „Ugyan van légkondi, de nem használja, nem is kell, mert úgysem érvényesülne a hatása két megálló között, többet érne helyette a természetes légmozgás” - írja panaszosunk.

A KNYKK szerint a legutóbb beszerzett Mercedes buszok közül kettőben nem légkondicionáló, hanem légbefúvó működik. Ezenkívül több nyitható ablak is rendelkezésre áll. Amely buszban van légkondícionáló, azokon május 1 és szeptember 1 között ezek működnek is. Az elektromosan nyitható tetőszellőzőkkel felszerelt járatokon pedig a sofőrök nyitják a szellőzőket, feltéve, ha azt az utasok kérik. Az oldalablakok és a mechanikus tetőablakok nyitását viszont általában az utasok végzik, a komfortérzetüknek megfelelően – írja Prizsina Alice, aki a cég nevében elnézést kér a cikk elején is említette kellemetlenségekért.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!