Hírek

2016.10.28. 13:07

...Egy életre szóló döntés

Székesfehérvár – Két napos, pályaválasztási kiállítás nyílt tegnap a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság megyei telephelyén.

Sebestyén Lilla

A középiskola kiválasztása az első komolyabb döntés, amit meg kell hozniuk a gyerekeknek életük során. Az, hogy hol és milyen szakmát kezdenek el tanulni, befolyásolhatja az életünk hátralevő részét, de a következő négy évet, egészen biztosan meghatározza. Ennek súlya alatt, nem csoda, ha egy, csupán tizennégy esztendős diák kicsit összeroskad. Minden segítség el kell az utolsó évben, hogy a tanulók jó döntést tudjanak hozni. Ilyen az Állj pályára! elnevezést viselő pályaválasztási kiállítás is, aminek ma reggeli megnyitóján minden eddiginél több kiállító és diák vett részt.

A Fejér Megyei Kormányhivatal rendezvényén Simon László kormánymegbízott mondta el a pontos számot: hetvenkét – huszonhét munkáltató és negyvenöt képzőintézmény – érkezett a programra.A két napos kiállítás – melynek helye a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság megyei telephelye – első óráiban Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár és Dávid Lajos, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke beszélt a nyolcadik osztályosok előtt álló fontos döntésről, kiemelve, hogy a legutóbbi reformok segítségével minden diák megtalálhatja a hozzá legközelebb álló hivatást. Tehát a lehetőségek tárháza széles, választani pedig – ezért is – még nehezebb.

A kiállítás azonban jó alkalom arra, hogy a gyerekek személyesen az iskolák vezetőivel, diákjaival válthassnak szót és felmérjék, mi az, ami érdekli őket. A rendezvényen  arra is volt lehetőség, hogy tesztek segítségével derítsék ki, mi a számukra legjobb hivatás. Orosz Kornél, a megyei kormányhivatal tanácsadója elmondta, először az érdeklődéssel, majd a kompetenciákkal kapcsolatos, végül pedig a munkamódszerre vonatkozó teszteket érdemes elvégezni, akár a kiállításon, akár online.

– Mindenkinek ajánlom, aki pályaválasztás előtt áll. A bizonytalanok kapnak egy képet a lehetőségeikről, akik pedig már elhatározták magukat egy szakma mellett, azoknak is egy plusz visszaigazolás. Ha már leszűkítettük a listánkat két-három  szakmára érdemes részletesebben olvasni róluk – mondta el Orosz Kornél, aki azt is hozzátette: Ilyen fiatalon ez a döntés elképesztően nehéz, a tanulók  nagy része bizonytalan, nem tudja mit akar.

Az azonban általánosan elmondható, hogy közkedveltek az informatikával és a gazdasággal kapcsolatos foglalkozások, de a rendezvényen a legtöbben  a rendőrség standjánál álltak meg, (Utóbbi egészen bizonyos, hogy a kiállított fegyvereknek is köszönhető.)A sárbogárdi általánosiskola négy nyolcadikosával is itt találkoztam. Mint mondják, mind rendőrök szeretnének lenni, de ha nem sikerül, még a mezőgazdaság is szóba jöhet, mint csábító terület. Horváth Luca és Pintér Bernadett – a Zentai Úti Általános Iskola növendékei – ezzel szemben egy kevésbé akciódús hivatás felé vennék az irányt. Luca a gimnázium mellett a közgazdasággal „szemez”.

Elárulja: szülei is inkább azt szeretnék, hogy az érettségi mellett szakmát is szerezzen. De nyitott szemmel jár a kiállításon, hátha megtetszik még valami. Bernadett a zenében lát fantáziát, már régóta fuvolázik és igazán el sem tudja képzelni máshogy az életét. Eegészen biztos, hogy a Hermann László zeneművészeti szakközépiskolába jelentkezik januárban.Ő a szerencsésebbek közül való, már tudja, mit akar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!