Hírek

2016.05.25. 16:35

Egy éve zakatolnak a vonatok

Székesfehérvár - A hétvégén lesz egy éve, hogy megnyitották hivatalosan is a székesfehérvári vasútmodell kiállítást.

Laci Patrícia

Már több alkalommal is írtunk Tósoki Attila és Varga Zoltán élethű terepasztaláról, amely Székesfehérvár vasútállomását eleveníti meg. A két modellező pontosan öt hónapig dolgozott azzal, hogy a tavaly májusi megnyitóra tökéletesen nézzen ki a fehérvári vasútállomás kicsinyített mása. Emellett a terepasztalon a vonatok mellett autók, emberek, fák, házak, állatok, s sok más apróság is helyet kapott annak érdekében, hogy minél szebb látványt nyújtson a kiállítás a látogatóknak.

Tósoki Attila, a kiállítás egyik atyja további fejlesztésekkel fogja szépíteni az élethű terepasztalt

- A hétvégén ünnepeljük az első évfordulónkat. Ezért különféle meglepetésekkel készülünk - mesélte Tósoki Attila, az egyik ötletgazda.

Az elmúlt egy évben sokan nézték meg a kiállítást:

- A hétvégente általában a családok jöttek, hétköznap viszont inkább az iskolás és óvodai csoportok csodálták meg a terepasztalunkat. A nyáron sok külföldi volt kíváncsi a vasútállomásra, de az idősebb korosztály közül is többen szemügyre vették a kiállításunkat - mondta Attila.

A tavalyi nyitás óta folyamatosan fejlesztették a terep-asztalt. Attiláék az önkormányzattól kaptak is erre támogatást, így a közvilágítást, s a fűtőházat is el tudták készíteni. Emellett egy új motorvonatot is beszereztek. Így a laikus azt gondolná, hogy a terepasztal teljesen elkészült, ám a modellező szerint mindig lehet fejleszteni:

- Szeretnénk beszerelni egy interaktív toronydarut, mellé egy épülő panelt. A terepasztallal szemben lévő vitrinek helyére egy olyan élethű autópályát építünk, amelyen tudnak a gyerekek versenyezni a járgányokkal, ez körülbelül egy-két hónap múlva készül el. A végső cél, hogy egy másik helyszínen építsünk ki egy jóval nagyobb terepasztalt, ami a jelenlegi makett duplája lenne. A helyszín biztosítására már egyszer kaptunk ígéretet a polgármestertől - tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!