Egy évig érvényes a kéményvizsgálat, csak nem a pénzbeszedés miatt jönnek korábban?

2016. február 22., 05:41 szerző: Házi Péter
komment
Székesfehérvár – A fenti kérdést olvasónk fogalmazta meg, akinél tavaly májusban, most pedig januárban jártak a kéményseprők.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Az öreghegyi Szeredi utcában élő olvasónk szerint mintha túl korán jönnének idén a kéményseprők: tavaly május környékén nézték meg a kéményüket, most viszont már januárban kint jártak:

– Mivel tudható, hogy idén júliustól ingyenes lesz a kéményseprés, számomra úgy tűnik, hogy ez az igyekezet leginkább arról szól, hogy amíg lehet, még gyorsan bevételhez jussanak – fogalmazott olvasónk, aki úgy emlékszik, a korábbi években inkább az volt a jellemző, hogy inkább jóval a 12 hónap eltelte után érkeztek a kéményseprők az ellenőrzésre.

– A törvényi változások miatt is úgy szerveztük át a munkarendet, hogy a lakosság kiszolgálása került előtérbe, ezért lehet, hogy valakihez a szokásosnál korábban érkezünk. Az a vélekedés, hogy csak a pénz beszedése miatt van ez, a szóban forgó esetben sem igaz, hiszen ha az egy évet megvárva, idén május körül mennénk, akkor is fizetnie kellene az ellenőrzésért a ház tulajdonosának – mondta a felvetésre reagálva Németh Sándor, a Kémény Zrt. vezérigazgatója, aki azt tapasztalja, hogy sajnos egyre többen az „időt húzzák”, nem akarják beengedni a kéményseprőket a lakásokba. Így a katasztrófavédelem embereivel együtt próbálják elérni, hogy a szükséges ellenőrzéseket sikerüljön elvégezni. (Az ingyenesség egyébként úgy működik majd, hogy amennyiben a második alkalommal sem találja otthon a kéményseprő a tulajdonost, a harmadik esetben már fizetni kell a munkáért.)

– Valóban nem egyszerű a helyzet, hiszen a törvény alapján az is előfordulhat majd, hogy ugyanabban az utcában az egyik háznál még pénzért lesz az ellenőrzés június 30-án, a másikban, július 2-án pedig már ingyen. Ettől függetlenül próbáljuk tenni a dolgunkat és várjuk, hogy kiderüljön, miként is lesz pontosan a finanszírozás a nyár közepétől – tette hozzá Németh Sándor.

Az önkormányzatoknak január végéig kellett eldönteniük, maguk akarják-e ellátni a kéményseprőipari szolgáltatást, vagy azt átadják az államnak, azaz a katasztrófavédelemnek. Több megye, így Fejér, Tolna, Vas, Zala, illetve Budapest is úgy döntött, maradnak a működő szolgáltatónál, legalábbis addig, amíg a korábban megkötött szerződés érvényes. Ez alapján megyénkben 2023-ig a Kémény Zrt. végzi továbbra is a szolgáltatást. Az egyelőre nem tiszta, milyen és mekkora állami normatívát kapnak majd ehhez a megmaradó kéményseprő cégek. Ahol a katasztrófavédelem veszi át a feladatot (várhatóan 15 megyében), pedig szükséges lenne hozzáértő kéményseprőket felvenni.

Házi Péter

2016. február 22., 05:41 szerző: Házi Péter

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...