Hírek

2014.06.15. 15:05

Herczog Edit egy évtizede Brüsszelben

Két ciklust, tíz évet töltött az Európai Parlament képviselőjeként a Csákváron élő Herczog Edit, aki a Fejér Megyei Hírlapnak adott interjúban összegzi tapasztalatait.

Tribolt Lajos

– Magyarországon a politika szinte kizárólag pártpolitikát jelent az emberek számára. Az uniós képviselőket is ezen az alapon választjuk. Az uniós politika is úgy működik, mint a hazai?

– Az uniós képviselőket mindenhol pártpolitikai alapon választják. Más kérdés, hogy a legtöbb országban a politikai középpártok egymással kulturáltabban politizálnak, mint a szélsőséges pártokkal. Ami az uniós parlamentet illeti, ott a sok területi és részérdekek miatt a politikai középpártok számára szintén kötelező az együttműködés. Ha egy témában vitájuk is van, a következő ügynél már össze kell fogniuk. Így azután a hazainál sokkal kiegyensúlyozottabb a vita.

– Itthon naponta tapasztalom, de más országokból is jönnek ilyen hírek, hogy unió egyfajta mumus lett az emberek előtt.

– Ez azért van, mert az egyes kormányok nem vallják be a tehetetlenségüket, ha nem tudnak élni az unió adta lehetőségekkel. A belépésünkkor a korábban született uniós jogszabályokat a magyar parlament beemelte a hazai jogrendbe, azóta pedig egyetlen uniós törvény sem született a magyar kormány, a magyar képviselők szavazata nélkül. Más kérdés, hogy a velünk együtt csatlakozott. akkor még mögöttünk lévő államok egy része jobban tudott élni a lehetőségekkel. Valószínűleg azért, mert ott megegyeztek a nemzeti minimumban, együtt döntötték el a politika szereplői, hogy mi az igazán fontos számukra.

Ami nagyon foglalkoztat, az a társadalmi mobilitás csökkenése (Fotó: FMH-archív)

– Ön Brüsszelben főleg szakpolitikával foglalkozott. Miért?

– Mindenki maga dönti el, mivel kíván inkább foglalkozni. Népszerűbbek a politikai jellegű bizottságok, mert azok témái jobban kommunikálhatók. Az emberi jogi bizottságnak például három fideszes tagja volt és három határon túli magyar, s csak egy szocialista. Ott fogadták el a Tavares-jelentést, ami itthon nagy vihart kavart.

– Ön két ciklust, tíz évet töltött Brüsszelben. Milyen területekkel foglalkozott?

– Engem főleg a törvényhozási munka érdekelt, az befolyásolja az életünket. Elmondhatom, a hat legfontosabb törvény közül ötnek a kimunkálásában részt vettem. Ezek a energiaügyek, a digitális átállás, a hétéves költségvetési törvény, a gyártó iparral kapcsolatos jogszabályok és a kisvállalkozói csomag, ami kötelező lett a tagállamokban. Itthon ez Matolcsy-csomagként ismert, kevesen tudják, hogy a brüsszeli jelentéstévője Herczog Edit volt.

– Hogyan értékeli a brüsszeli tíz évét?

– A fent említett törvények miatt sikeresnek. S azért is, mert egyedüliként működtettem egy uniós képviselői irodát – köszönhetően a helyi normális együttműködésnek –, amely aktívan részt vett a helyi közéletben. Sikerült kapcsolatot tartani a választókkal. Az iroda saját tulajdonú részét amúgy ősztől ismét a köz szolgálatába állítom.

– Hogyan tovább a közéletben?

– Az MSZP-ben tovább politizálok. A most zajló folyamatoktól még távol vagyok, mert nem akarok messziről jött emberként belebeszélni. Ami nagyon foglalkoztat, az a társadalmi mobilitás csökkenése. Egy olyan fiatal, mint én voltam egykor, ma nem igazán tudná ezt az utat bejárni. Ez az egész magyar politikai elit szégyene és érzem a saját felelőségemet is. Ez foglalkoztat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!