Hírek

2016.01.15. 17:59

Egy évtizedig tartották láncon

Székesfehérvár – A hét elején a kormányhivatal illetékese beszélt a január elején módosult kormányrendeletről, most megnéztük a „kimeneti oldalt”: vajon a változásra hivatkozva hányan szabadulnak meg kutyájuktól?

Kocsis Noémi

Az Aska Alapítvány telepén járunk, most éppen másfél-száz kutya él itt, a szám azonban szinte naponta változik. Míg ott járok, egy család érkezik éppen, anya, apa, nagylány, valamilyen kutyát szeretnének befogadni. Van konkrét elképzelés? – kérdezi máris Molnár Tamásné, akit a szakmában csak Zsazsaként ismer mindenki. Nemrég etette végig az ebtársaságot, joghurt volt és kenyér, előbbit nagyon szeretik a kutyusok.

Ez a vidámabb jelenet, de több van abból, mikor megunt, vagy éppen a most, január elején módosult állattartási kormányrendelet hatására kerülnek hozzájuk kutyák. Csak pár pontban változott a szabályozás, világosan előírja, hogy kutyát tartósan megkötve nem szabad tartani, de sokan a tartósan kitételt önkényesen mellőzték, s a közösségi oldalt is ezzel a címmel járták be az idevágó hírek: Január 1-jétől tilos láncon tartani a kutyákat. Akik erre kifogásokkal reagáltak – nem tudom szabadon tartani a kutyámat, mert nincs udvar, mert emberre támad, mert zavarja a szomszédokat – azok vagy bevitték az állatot a menhelyre, vagy kidobták valahol. De az elaltatást is többen kérik a rendeletváltozás óta.

Molnár Tamásné Bendegúzzal, a tündéri elhagyott kutyussal, akit január 4-én találtak kikötve a szabadbattyáni kishídnál. Fotó: A szerző felvétele

– Január első munkanapját már úgy kezdtük, hogy leadtak nálunk eddig láncon tartott kutyát – mondja Zsazsa. – És rengeteg telefont kapunk, gyakorlatilag az 50-es évekbeli feljelentéshullám jellemző: aki eddig nem panaszolta be a szomszédját, mert annak kutyája őt zavarja, most az is megteszi, arra hivatkozva, hogy „a kutya láncon van!"

Az elsődleges szempont tehát a láncon tartás tartóssága, ám ezt az érintett szervezetek különbözően értelmezik: a települési jegyzők szerint arra az időszakra lehet megkötni a kutyát, míg például vendég jár a házban. A Nébih szerint a jó gazda gondossága kell irányt adó legyen, s a napi minimum egy etetés, takarítás, ellátás, játék, séta idejére mindenképpen szabadon kell legyen az állat. Fontos, hogy ezen időn túl az eb láncon van, különbséget kell tenni méret/testsúly szerint: hosszabb lánc „jár" hatvankilós kutyának, mint egy harmad akkorának.

– Sajnos ez sem hatja meg a tulajdonosokat. Most hoztunk el Gyulaj mellől egy kutyust a tulajdonos kérésére – a kutyáját három hónaposan kötötte meg, azóta egyszer sem volt szabadon az állat, most tízéves... – említ a sok szomorú példából egyet Zsazsa, aki hangsúlyozza, aki megköti a kutyáját, még nem feltétlenül rossz gazda, ha egyébként minden más tekintetben ellátja, gondozza az állatot. Egy harminc négyzetméteres panellakás, amelyben egész nap egyedül van a család kedvence, lényegében egyenlő egy meghosszabbított lánccal. Olyan esettel is találkoznak, hogy a gazda igyekszik kihasználni a rendeletmódosítás időzítését, gyorsan kiteszi a jószágot az erdőszélre, aztán széttárja a kezét: dehát elkóborolt a szilveszteri petárdázáskor...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!