Hírek

2015.02.26. 18:45

Egy felújítás, két nézőpont: A boltosok kompenzációt és hivatalos egyeztetést szeretnének

Székesfehérvár – A Várkörút felújítással érintett szakaszán több bolt is működik, számos sérelmük akadt a munkálatokkal kapcsolatban.

Buthy Lilla

Nagyjából tíz nap telt el mióta lezárták a Várkörút Rákóczi és Szekfű Gyula utca közti szakaszát. Valamit valamiért: május végére merőben új látvány fogad majd minket, ezután pedig a Budai útig tartó szakasz is megszépül. De a boltosok, akik ez idő alatt is ugyanúgy nyitva tartanak aggódnak, mert a felújítás kezdete óta, mindennap több mint ötven százalékos visszaesés figyelhető meg a forgalmukban. A másik nagy probléma szerintük a tájékoztatás hiánya. Azt is sérelmezik, hogy nem történt hivatalos egyeztetés a projekt elindulása előtt, hogy mi lesz velük júniusig. Pro és kontra: a boltosok panaszaival a kivitelezőhöz és az önkormányzat illetékeseihez fordultunk, hogy reagáljanak a felvetésekre.

Gyalogosforgalom a túloldalon és az üzletek zavartalanul nyitva tartanak: Horváth Ildikó szerint az egymásnak látszólag ellentmondó táblák és a kordonok sokszor összezavarják a vevőket, pedig a boltokhoz minden irányból be lehet jutni. Fotó: Koppán Viktor

Az önkormányzat közlekedési irodája szerint a kivitelező kötelezettsége minden egyes ingatlant értesíteni, amikor előttük valamilyen munkavégzés lesz, szükség esetén egyeztetniük kell a forgalomkorlátozás módját, idejét. Az üzletekkel volt egyeztetés előzetesen, mivel a csapadékbekötések helyét meg kellett keresni. A kollégák minden szükséges tájékoztatást tudtommal megadtak. Az előzetesen meghirdetett lakossági fórum is mindenki számára nyitott volt – reagált az iroda. A kivitelező részéről, Förhécz Gábor területi igazgató elmondta:

– Minden boltban adtunk ki értesítést a munka megkezdéséről, és az elérhetőségekről. A művezetőnk folyamatosan kint van, bármikor képbe lehet kerülni a munka jelenlegi állásáról.

Nagy Zsolt szerint, akinek tizenhat éve van ott üzlete, a legfőbb gond, hogy az üzleteket nem, vagy csak nehezen tudják megközelíteni a vevők, nincs ingyenes és közeli parkolási lehetőség, és durván a felére esett vissza a forgalmuk a felújítás óta. Az önkormányzat közlekedési irodája szerint viszont a felújítás a parkolásra is hosszú távú és megnyugtató megoldást nyújt majd. Levelükben azt írták, a Várkörút felújítása az egész város érdeke, hiszen egy fontos közlekedési útvonal. A projekt végén a korábbi jobbra kanyarodó sáv helyett rakodóterületet jelölnek ki az üzletek előtt, így sokkal jobb helyzetbe kerülnek majd a korábbihoz képest áruszállítási szempontból. Azt is megtudtuk, hogy a Várkörúti tervek szerint parkolósáv lesz a boltok előtt, ami üzleti szempontból egyértelműen kedvezőbb lesz. Az üzletek megközelítését is biztosítja a kivitelező, ha éppen abban a fél órában nem épp az ajtó előtt bontja a járdát – felelték megkeresésünkre.

– Háromnaponta friss árut kell produkálnom az üzletben – kezdte a virágboltos, aki romlandó áruval dolgozik, és most selejtet termel. Nem hozhat kevesebb virágot, mert a vevők gazdag kínálatot várnak el, ami viszont a forgalomkiesés miatt megmarad, dobhatja ki a kukába.

– Fele akkora a forgalmam, mint tavaly ilyenkor. A nőnapot, húsvétot, anyák napját, ballagást mind lecsökkent árbevétellel kell átvészelnem. Ki téríti meg a káromat? – kérdezi Horváth Ildikó.

– A kivitelező táblákat helyezett ki, amiken az állt, hogy építési terület, gyalogosforgalom a túloldalon. Utána kaptunk alá olyan táblát, hogy az üzletek zavartalanul működnek. A kettő üti egymást, tétovázik a vevő, hogy most akkor bejöhet vagy sem?

Förhécz Gábor szerint nagyon egyszerű a helyzet: az alapvető gyalogosforgalom a túloldalon lehetséges, hosszirányban ne ezen a részen haladjunk, de az üzletekhez való bejutás mindenhol biztosított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!