Hírek

2017.01.17. 20:45

Egy frissítő forrás: kezdődik az emlékév

Székesfehérvár - Január 28-án a városházán nyitják meg a reformáció emlékévét. Az 500 évvel ezelőtti eseményre irodalmi estekkel, koncertekkel emlékeznek, kiállításokra, fáklyás felvonulásokra invitálják a városlakókat.

Házi Péter

- Annak érdekében, hogy a város egésze, ne csak a reformált felekezetek emlékezzenek meg a reformáció 500. évfordulójáról, a város egyhangú döntéssel hívta életre az előkészítő bizottságot. A felkérést a római katolikus egyház is elfogadta - mondta a keddi tájékoztatón Kovács Béla Sándor, a bizottság elnöke.

Somogyi László, a Székesfehérvári Református Egyházközség lelkészi elnöke úgy fogalmazott: jóleső érzés, hogy Székesfehérvár értékeli és fontosnak tartja ennek az ötszáz évnek az eredményeit, amelyeket közkincsként kezel. Azt a pozitív és előremutató hatást szeretnék elérni a mában, amit a reformátorok felismertek és elértek az összeurópai társadalomban és világméretekben is.

Január 28-án kezdődnek a rendezvények: Bencze András, Kovács Béla Sándor, Cser-Palkovics András, Somogyi László és Révész Lajos osztotta meg gondolatait az emlékév fontosságáról Fotó: Koppán Viktor

A székesfehérvári evangélikus egyházközség lelkésze, Bencze András szerint a fehérvári önkormányzat szerepvállalása példaértékű sok település számára, hiszen a reformáció nem csupán vallási, hanem az egész európai kultúrát meghatározó esemény volt. Bencze András reményét fejezte ki, hogy mindenki részesedhet az ünnepből - ezért is tartja örvendetesnek, hogy a római katolikus testvérek is képviseltették magukat az előkészítő bizottságban.

Révész Lajos, a székesfehérvári baptista gyülekezet lelkipásztora örömét és háláját fejezte ki, hogy az előkészítő munka az elfogadás légkörében folyt, ami lehetővé tette a jellemző sajátosságok megjelenését. Kiemelte, az Istenhez közeledés módjától függetlenül fontos frissen tartani és élhetővé tenni az értékeket, az életszabályzókat, a 21. század módszereivel.

Az önkormányzat feladatának tekinti minden olyan, a város alapkövének számító közösség támogatását, amelyek egy nemes cél mellé állnak, fontos évfordulót ünnepelnek és a jövővel kapcsolatos célokat fogalmaznak meg - jelentette ki Cser-Palkovics András. A polgármester a protestáns egyházak megkeresését megtiszteltetésnek nevezte, a kialakult együttműködést pedig - a római katolikus egyházzal karöltve - példásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!