Hírek

2014.09.22. 18:35

Egy hét az aktív állampolgárokért

A helyi közösségi és aktív civil cselekvés áll az Állampolgári Részvétel Hetének középpontjában.

Buthy Lilla

Idén is megannyi programmal várják az érdeklődőket az Állampolgári Részvétel Hetére, amit 2009 óta az Echo Nonprofit Network koordinál Székesfehérváron. Miről is szól ez a hét? A részvételi demokrácia fontosságáról, az aktív állampolgárságról.

- Ez a rendezvény teljes egészében civil alapokon indult el és szerveződött. Most is épp választási periódus van. Igyekszünk ráirányítani a figyelmet a közösségi aktivitás fontosságára, és arra, hogy igenis éljünk az állampolgári jogainkkal. Helyi aktivitás nélkül nincs helyi közösségi élet. Aktív állampolgárok nélkül nincs aktív társadalom. Kell a disputa, amely előre viszi az ügyek megoldását  - mondta el Domokos Tamás az Echo Nonprofit Network stratégiai igazgatója a Fehérvári Civil Központban szervezett sajtótájékoztatón. Hozzátette: Szükség van arra, hogy közvetlenül is részt vegyünk a saját lakóközösségünk életében, hogy véleményt formáljunk. A közjó gyarapításához elengedhetetlen a helyi cselekvés, az önkéntesség és a civil kezdeményezések.

Molnár Tamás, az Új Nemzedék Kontaktpont Székesfehérvári Irodájának vezetője a fiatalok megfelelő állampolgári attitűdjének kialakítását helyezte a középpontba. Látniuk kell a fiataloknak, hogy az önkéntesség és a közösségépítés nem felesleges energia. A Kontaktpont Irodában trendi, kötetlen formában szólítják meg a fiatalokat, filmvetítéssel és teadélutánnal, csütörtökön.

Tedd, hisz teHETED! - olvasható a program plakátján. Ma 10 órától nyílik a Könyvsarok a Mannheim Károly Szakkönyvtárban, majd 15 órakor bemutatják az Echo Survey Szociológiai Kutatóintézet felmérésének, az Ifjúsági magatartás-kockázat elemzés Székesfehérváron eredményeit. Szerdán 17 órakor vitaindító beszélgetésre várnak mindenit a Hatpöttyös Étterembe, Közéletről kávé közben címmel. Csütörtökön műhelykonferencia lesz a LISZI irodában, majd 16 órakor Diáktanács Konzultáció kezdődik Velencén. A SZÉNA Egyesület pályázati információs napot tart. Szeptember 25-27 között Diákparlament csapatépítő tábor lesz Velencén. Szombaton, az Alba Plázában, Városi Civil Nappal zárul a hét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!