Hírek

2015.10.05. 19:07

Az osztálytárs, remélem, betörik az orrod felkiáltással erősen fejbe rúgta

Nemzetközi viszonylatban Kékpólós napnak hívják a bullying, azaz a megfélemlítés, terrorizálás, erőszakoskodás, fenyegetés és zsarnokoskodás ellen küzdők napját. Sok helyütt hétfőn tartották.

Kocsis Noémi

Stop Bullying! , szól a szlogen a Kék pólók napján, világszerte. A bántalmazás ellen sosem haszontalan felszólalni, bár itthon az akció lényegében megmaradt közösségi kampány-szinten, valós esemény nemigen kötődik hozzá. Így azonban jogosak azok felvetései, akik szerint a puszta verbális tiltakozás nem igen ér el semmiféle célt. Holott a bántalmazás mindennapos és sokféle, a látencia óriási, a megtörtént esetek pedig maradandó lelki sérüléseket okoznak az elszenvedőknek, túl a fizikai nyomokon.

Péter történetét anyukája mesélte el. A fiú az egyik fehérvári gimnáziumba járt még nemrég, egy nap az udvari sorakozónál egy osztálytársa, remélem, betörik az orrod felkiáltással erősen fejbe rúgta. Péternek vérzett az orra, a védőnő ellátta, végül a tízéves fiút az apja vitte kórházba, de fejsérülést a röntgen nem mutatott ki. Az elkövető nem kapott büntetést mikor a sérült fiú anyukája számon kérte az iskolában az esetet, azt a választ kapta: véletlen volt, előfordul az ilyesmi.

Egy, a honi akcióhoz csatlakozó diák azzal indokolta szimpátiáját, hogy pár éve ő is iskolai megfélemlítésnek, tipikus bullyingnek volt kivéve, de túllépett rajta és szeretné, ha minél többekben tudatosulna, ez a folyamat megállítható, csak tenni kell ellene
Fotó: Illusztráció

Néhány hét múlva Péter odaütötte a fejét játék közben és agyrázkódása lett. A következő héten egyik este nem tudta megteríteni az asztalt, másnap nem ismerte fel a porszívót, ezért szülei ismét kórházba vitték, ahol most már további célzott vizsgálatokat is elvégeztek rajta. Péter az egy hetes kivizsgálás közben olyan kórteremben feküdt, ahol rajta kívül még négy, iskolában bántalmazott-megvert gyermeket helyeztek el. A Péterre csatolt műszerek 15 másodpercenkénti epilepsziás rohamot jeleztek.

A szülők végül budapesti kivizsgálást is kértek egy speciális intézetben, ahol kiderült, még sűrűbbek ezek az agyi minirohamok, s ez gyakori következménye az egymás után bekövetkezett fejsérüléseknek. A fiúnak most évekig idegrendszerre ható gyógyszert kell szednie nagy dózisban. Másik iskolába jár és sikeres sportoló, de a vele történteket nem felejtette el.

Iskolán belüli bántalmazás? Családon belüli erőszak? Internetes zaklatás? Mind olyan esemény, amely nagyon sok embert érint manapság, de még a közvetlen környezetük sem tud róla. Péterfy-Novák Éva, az Egyasszony című ismert személyes blog jegyzője meséli esetét: ő rendszeresen tart erőszakmegelőző, helyzetfelismerésre és cselekvésre buzdító találkozókat és előadásokat, gyakran középiskolásoknak is. Mint mondja, szinte azonnal látszik a gyerekeken, hányan jönnek bántalmazó családból bizony, elég sokan. Nem mernek a problémájukról beszélni, értéktelennek hiszik magukat. Egyetlen kék póló nem fog változtatni mindezen, de ha minél többször kerül szóba, az már elindíthat egy pozitív folyamatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!