Hírek

2013.12.10. 17:55

Egy külföldi baleset útvesztői

Székesfehérvár - Magyarországon a legalacsonyabb a biztosítók által kifizetett átlagos gépjárműkár összege. Ha külföldön ér minket baleset, a kinti törvények szerint kell kárunkat rendezni!

Házi Péter

Egy ilyen kár a hazai biztosítók taksálása szerint félmillió forint körül lehet, egy külföldi biztosító viszont akár háromszor ekkora összeget is megítélhet állítja Vinkelman István kárszakértő (Fotó: Házi Péter)

Mostanában sokan mennek külföldre síelni, megeshet, hogy baleset részesei leszünk. Ilyenkor a Nemzetközi Zöldkártya Egyezmény előírásai alapján a minket ért kárt a baleset bekövetkezésének helye szerinti ország törvényei alapján kell rendezni.

- Ezt hajlamosak a biztosítók elfelejteni: nem egy olyan eset fordult elő, amikor az Ausztriában balesetet szenvedett autó javításának költségeit az osztrák helyett a magyar kárrendezési joggyakorlat alapján kívánta megtéríteni a biztosító magyarországi kárrendezési megbízottja - mondja Vinkelman István igazságügyi szakértő, aki szerint kártérítési igényünk rendezését nem vagyunk kötelesek a külföldi biztosító magyarországi megbízottjával elvégeztetni, közvetlenül az anyabiztosítóhoz is fordulhatunk.

- A hazai biztosítók a kárrendezéskor a lehető legalacsonyabb munkadíjakkal számolnak, az öt évnél idősebb autók esetében a beépített új alkatrészekre értékemelkedést vonnak le. Ezt, az avultatást külföldön nem alkalmazzák, nem beszélve a munkadíjak közti óriási eltérésről. Az ember azt gondolná, a kárrendezési megbízottak az ő érdekeit képviselik, ám ez gyakran nem így van, érdemes szakértő segítségét kérni, hogy a legkedvezőbb kártérítést sikerüljön elérni - teszi hozzá a Büszi Kft. ügyvezetője. Nemrég jelent meg egy összehasonlítás, hol mekkora összeget fizetnek ki egy gépjárműkár után. Magyarországon ez átlag 272 ezer forint, Szlovákiában 335, Ausztriában 634, a németeknél, olaszoknál egymillió forint felett van az átlag. A hazai, példátlanul alacsony összeg összefüggésben lehet a kötelező felelősségbiztosítás egyre lejjebb nyomott díjával. És hogy mire figyeljünk, ha már a baleset bekövetkezett? Fotózzuk le a másik autót, hogy annak rendszáma, a sérülés, és ha lehet, a mi autónk is látszódjon. Tudjuk, mi szerepel a papíron, amit aláírunk, mert például az olasz rendőrök hajlamosak a hazai fél javára feltüntetni a történteket. A baleseti bejelentőn fontos beikszelni az autók helyzetét, az alján fel lehet tüntetni, a kockákból hányat jelöltünk be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!