Hírek

2013.09.23. 14:07

Egy szellőző már nem elég?

A panelfelújításkor felszerelt, ablakba épített szellőző annak idején jó volt, most vajon miért kell helyette két újat feltenni? Ki fizeti ennek a költségét?

Házi Péter

Ezekkel a kérdéssel kereste meg szerkesztőségünket a József Attila utcában lakással rendelkező Horváth Károly: – Amikor hat-hét évvel ezelőtt az épület külső hőszigetelést kapott és az ablakokat is kicserélték, az akkori előírások szerint a konyhai ablakba egyetlen szellőzőt kellett beépíteni. Most meg azzal jöttek az I. Számú Lakásfenntartó Szövetkezet munkatársai, hogy két ilyen szellőző kell a konyhába. A szerelők a napokban végigjárták a lakásokat, leszerelték a régi szerkezetet, a helyükre újat tettek fel, ráadásul a másik ablakba is beszereltek egy új szellőzőt.

Olvasónk nem érti, hogy ha annak idején, érvényes gázterv készült a felújításhoz, akkor most hirtelen miért nem elegendő a beszerelt szellőző? Másrészt arra is kíváncsi, mibe kerül mindez nekik, mert erre nem kaptak választ. Horváth Károly birtokában van Baksa József szakértő 2004-es nyilatkozata, miszerint a beépítéskor alkalmazott RA58AD szellőző rendszer alkalmas az új nyílászárók megfelelő (óránként 0,5-1-szeres) légcsere biztosítására, amit egy német laboratórium igazolása is alátámaszt.

- A panel program lényege az energia megtakarítás volt! Ha megnöveljük a légcserét, nem teljesül az eredeti szándék, a légcsere csökkentésével járó fűtési energia megtakarítás! Annyi, mintha visszatettük volna a rosszul záródó nyílászárókat – véli panaszosunk.

Horváth Károly kezében a panelfelújításkor még elfogadott szellőző. Nem csak a régi helyére szereltek fel újat, egy másodikat is beépítettek. Ami korábban elég volt, most miért kevés? (Fotó: Koppán Viktor)

Hogy tisztábban lássunk, megkerestük az I. Számú Lakásfenntartó Szövetkezet igazgatóját. Farkas Béla éppen elutazni készült, így röviden tudott csak válaszolni kérdésünkre. Mint mondta, a gáz műszaki biztonsági szabályzat (GMBSZ) nemrégiben megváltozott, előírásai szigorodtak. Ennek alapján a közelmúltban levelet kaptak a gázszolgáltató pécsi régiós vezetőjétől, miszerint a konyhák esetében nem elegendőek a régebben felszerelt szellőzők, ugyanis az új előírás szerint a legnagyobb terhelésre kell tervezni. Ez azt jelenti, hogy fokozottabb levegő utánpótlást kell biztosítani ott, ahol például gáztűzhely van a kis légterű konyhában. Az igazgató szerint ezért kell a cserét és a bővítést elvégezni. Kérdésünkre hozzátette, ez a lakóknak nem kerül plusz költségébe. Mint mondta, a szövetkezet igyekszik elérni, hogy a szellőzőket gyártó cég számítsa be a leszerelt eszközöket az újak árába, ezzel is csökkenteni kívánják a költségeket.

Felhívtuk a szellőzőket gyártó céget is, ahol a cég kommunikációs munkatársa megerősítette a Farkas Béla által elmondottakat. Eszerint a GMBSZ szigorodott, ez az oka annak, hogy nagyobb légáteresztésű szerkezeteket kell beszerelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!