Hírek

2016.08.14. 15:40

Szemétdomb fölött kell élniük

Székesfehérvár – Szeméthegyek borzolják a kedélyeket a Vásárhelyi úti lakótelep egyik társasházában.

Buthy Lilla

A lakók egy asszonyra panaszkodnak, aki kukákból hordja haza a lakásába a szemetet. Már a lépcsőházba lépve elviselhetetlen a bűz. Érsek Gáborné a Vásárhelyi út egyik négyemeletes társasházának közös képviselője, évek óta próbál egyről a kettőre jutni, és megoldani a lakóközösség életét megkeserítő problémát.

Nincs mit szépíteni, egy szemétdomb fölött él: az alatta lakó, negyven év körüli, a szomszédok által ápolatlannak és zárkózottnak leírt hölgy ugyanis kényszeres gyűjtögető. Nem áll szóba senkivel. Azt mondják, folyton járja a várost, hosszú órákon át túrja a kukákat, majd kétkerekű gurulós kocsijával hazaszállít mindent, amit csak talál. Lepakol és megy tovább. Aztán máshol alszik - legalábbis ezt beszélik a lakók - egyesek szerint a hajléktalanszállón, mások szerint az erdőben egy sátorban.

Érsek Gáborné éppen a kényszeres gyűjtögető asszony fölött lakik. Mint mondta, már évek óta így élnek, az idegeskedés miatt lefogyott, sokat betegeskedik. Legnagyobb félelme, hogy lángra kap a szeméthalom
Fotó: Molnár Artúr

- Két hete rendőrök is jöttek, elvitte a mentő, azóta nem láttuk. Úgy tudjuk, kezelésen van. De a szemét még mindig itt van, senki nem tesz semmit. Már évek óta levelezek a hatóságokkal - kezdte Érsek Gáborné, akinek az a legnagyobb félelme, hogy egyszer lángra kap alatta az erkélyen tárolt hulladék, amit az alsó szomszéd zöld hálóval igyekszik eltakarni. Ugyanígy tesz az ablakaival is, csak azokat papírral fedi be, így próbálja leplezni azt, amibe pár hónapja már bepillantást nyerhetett mindenki.

Akkor a tűzoltók törték be az ablakot, mert bejelentést kaptak, hogy az asszony már régóta nem ad életjelet magáról. Életmentésre nem volt szükség, senki nem volt a lakásban. A tűzoltók részéről ezzel a káreset be is fejeződött. Ezután többen is három vagy négy konténernyi szeméttől szabadították meg az éppen üresen hagyott lakást és ezzel az ott élő embereket is. Azóta persze újratermelődött a szemét.

Egy másik házban élő - neve elhallgatását kérő - nő pedig ottjártunkkor azt mesélte, csak egy csapás van, ahol be lehet jutni a lakásba, jobbra és balra plafonig érő szemétfalakat húzott fel a gyűjtögető asszony. - A rossz székektől a cserepeken át a bojlerig, amit csak el lehet képzelni, mindent meg lehet találni a lakásban. A családja sem tud rá hatni, pedig szerintem az ő felelősségük is. Hosszú távon megoldhatná a problémát, ha mondjuk gondokság alá helyeznék, és rendbe tennék a lakást is - tette hozzá. Ami a hivatalos válaszokból kitűnik, hogy mindenki előtt ismert a probléma, de a magántulajdon védelme és a személyiségi jogok komplex jogi hálójában lavírozva kell megoldást találniuk.

Az önkormányzat kommunikációs irodájához is eljuttattuk a panaszt, válaszukban ezt írták: Valótlan az az állítás, hogy Székesfehérvár polgármesteri hivatala semmit nem tett az ügyben. A hölgy ingatlanában található kétes eredetű és újrahasznosíthatóságú tárgyak problémája ismert a kollégák előtt, akik a katasztrófavédelem, a rendőrség, a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat, az FM Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya, valamint a Városgondnokság szakvéleményét, közreműködését is kikérték korábban. A hivatal és az együttműködő partnerek minden hatósági eljárási keretek között lehetséges intézkedést megtettek. Amennyiben a probléma ismét jelentkezett - ahogy az a lapot megkereső közös képviselő jelzéséből látszik - , akkor ismét a korábban is lefolytatott környezetvédelmi hatósági eljárást kell kezdeményeznie.

Kilátás a szeméttel zsúfolt erkélyre: kánikulában alig bírják elviselni a gyomorforgató bűzt

Farkas- Bozsik Gábor tűzoltó alezredes, megyei katasztrófavédelmi szóvivő kérdésünkre elmondta, kollégái és az önkormányzat illetékesei több alkalommal is próbáltak helyszíni szemlét tartani, de azt a korábban már említett alkalmat leszámítva, nem jutottak be a lakásba. Mint tűzvédelmi hatóságnak, korlátozottak a lehetőségeik. - Ez elsősorban nem tűzvédelmi, sokkal inkább közegészségügyi és birtokvédelmi kérdés - mondta. Laikusan fogalmazva, ahhoz, hogy ki, milyen éghető anyagot tárol a lakásában (tulajdonképpen a könyv vagy ruhagyűjtemény is ez a kategória) a tűzoltóknak nem sok köze van.

Müller Cecília megyei tisztifőorvos, a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály vezetője a közegészségügyi kockázatokkal kapcsolatban elmondta, ha biológiai jellegű hulladékról van szó, az búvóhelyül szolgálhat a rágcsálóknak, rovaroknak. A szerves anyag bomlása pedig már önmagában táptalaja a kórokozóknak. Az ilyen környezet melegágya lehet a fertőző betegségeknek, amellett, hogy a többi lakó életét is megkeseríti ez az állapot. - Ez nem kérdés, hogy az ilyen állapotokat fel kell számolni. A köz érdekében feltétlenül intézkedni kell - mondta, majd hozzátette: - A tulajdonos, illetve a használó kötelezettsége minden esetben, hogy tisztán tartsa a területét. Ha ennek nem tesz eleget, akkor végrehajtást kell foganatosítani. Ha ilyen bejelentés érkezik a járási hivatalhoz, akkor munkatársaim minden esetben vizsgálatot indítanak, és a hatáskörükbe tartozó járványügyi intézkedéseket megteszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!