Hírek

2015.07.27. 12:57

Egy tanár mentette meg a fuldokló életét

Ercsi, Agárd – Szombaton az agárdi strandon baleset történt, egy férfi elmerült a vízben, leállt a légzése. Dalia Csaba pedagógus, aki nyáron vízimentőként dolgozik, megmentette az életét.

Buthy Lilla

Dalia Csaba testnevelő tanár az Ercsi Eötvös József Általános Iskolában, nyáron pedig az agárdi kemping strandján dolgozik vízimentőként, de a Máltai Szeretetszolgálat rohamkocsiján is „szolgál”, és az OMSZ-nél is dolgozott. Sőt, még a fia is mentőzik. Szombaton egyszercsak kiabálást hallott a partról, egy negyvenöt éves férfi rosszul lett a vízben. Két ember észrevette, ahogy kalimpál a kezével, majd pedig, hogy elmerül a víz alá. Lehet, hogy tudott úszni, de nem számolt azzal, hogy Agárdon hamar mélyül a víz. Kihozták az eszméletlen férfit, lefektették. Dalia Csaba pedig megvizsgálta, majd betakarta izolációs takaróval, hogy ne hűljön ki a vízből mentett férfi.

Dalia Csaba nyáron vízimentőként dolgozik, és szombaton megmentette egy férfi életét

– Volt keringése, volt pulzusa, ezért nem kellett újraéleszteni, a szíve működött. De nem vett levegőt, leállt a spontán légzés. Tíz-tizenöt másodpercenként, mintha levegőt venne, hörgő hangot hallatott, de nem ment be levegő. Csak reflex volt – mondja az életmentő tanár, majd így folytatja: – Ballonom nem volt, csak egy maszkom, elkezdtem lélegeztetni. Odajött egy hölgy, aki szerintem ápolónő volt, ő tartotta a férfi fejét. Tíz percen belül fel tudtam vinni a szaturációt, aztán megérkeztek a mentők is. Csaba elmondása szerint rengeteg víz került a férfi tüdejébe, már a fulladás második stádiumában volt, ezt le kellett szívniuk. Két mentőautó is érkezett a helyszínre, ők intubálták, és már stabil állapotban szállították a székesfehérvári kórházba.

– Két óra múlva hívtam a kórházat, elmondták, hogy a férfi, akit életben tartottunk, magához tért, már tudnak vele kommunikálni. De még bent tartják, megfigyelés alatt, hiszen ilyenkor szinte biztos, hogy tüdőgyulladással is számolni kell, a beszívott víz miatt. Jókor voltam, jó helyen – teszi hozzá Dalia Csaba, aki hangsúlyozza, vízimentőként ez a feladata. Azt is megemlíti, hogy sok ember gyűlt köréjük, olyanok is, akik csak dokumentálni szerették volna az eseményeket, videóztak és fényképeztek. Életmentés közben még őket is arrébb kellett tessékelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!