Hírek

2015.01.27. 15:59

Egy védőoltás elérhetőbbé tételéért szálltak harcba a kisbaba szülei

Székesfehérvár - A pici Ádám mindössze hat hetet élt, aztán családja és a megyei kórház dolgozóinak erőfeszítései ellenére elhunyt. A baba az egyéves gyermekek számára akár igen komoly veszélyt jelentő, egy egyszerű nátha jellemzőivel járó RSV-ben szenvedett.

Kocsis Noémi

A múlt héten elhunyt kisfiú, Ádám családja felhívást tettek közzé egy közösségi oldalon, és mindenkit az információ tovább adására kérnek. Kisfiuk ugyanis olyan szövődményben hunyt el, amelyről a kisgyermekesek nagy része még csak nem is hallott, pedig - ha babájuk egy éven aluli, kis súllyal született, nem kapott anyatejet, vagy szívproblémái vannak - akár maguk is a veszélyeztetettek között lehetnek. Az RSV (respiratory syncitial cirus) fertőzésen a gyermekek többsége kétéves koráig tünetmentesen, vagy enyhe tünetekkel átesik, a vírus a légzőrendszer nyálkahártyájának sejtjeit támadja meg előszeretettel.

A RSV fetőzés szezonja éppen télen van, akár nagyobb járványok is kialakulhatnak, a két napos lappangási időszak pedig a gyors továbbterjedésnek kedvez, hiszen aki megfertőződött, ezen idő alatt gond nélkül tovább adhatja környezetének a kórokozókat. Míg az enyhe esetek tüneti kezelést igényelnek, a komolyabb tünetek mindenképpen orvosi, akár kórházi ellátást is igényelnek. A fehérvári kisbaba esetében azonban hiába volt a gyors orvosi segítség és szakszerű ápolás, a hajlamosító tényezők együttes megléte és a már kialakult állapot végül legyőzte a kicsi immunrendszerét.

A szülők a közösségi oldalon közzétett felhívásukban hangsúlyozzák: létezik védőoltás az RSV-re, azonban kiugróan ára (kb. 300 ezer ft) a társadalombiztosítás nem támogatja, így a családok legtöbbjének elérhetetlen. Az elhunyt kisbaba szülei azt szeretnék elérni, hogy minél többen értesüljenek a lehetőségről, s hogy az érintettek támogatottan juthassanak hozzá ehhez az esetenként életmentő védőoltáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!