Hírek

2017.06.27. 18:40

Egyetemi klub lesz a Petőfi

A tetőteraszról valóban pompás kilátás nyílik a belváros egy részére. A belső térben számos, különböző célra használható helyiséget alakítottak ki.

dr. Szabó Zoltán

Befejeződött az egykori Petőfi Mozi felújítása, az épület Petőfi Egyetemi Klub néven szeptemberben nyitja meg kapuit. Tegnap bejárást tartottak a teljesen újjávarázsolt házban, ahol a sajtó képviselőit is tájékoztatták a falakat, a tetőszerkezetet és a belsőépítészetet érintő munkákról. Cser-Palkovics András polgármester utalt rá, hogy a közgyűlés korábbi döntésének megfelelően tavaly májusban kezdődött az egy évig tartó felújítás, amelynek lebonyolításával a Városfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.-t bízták meg. A beruházás bruttó 130 millió forintból, teljes egészében önkormányzati pénzből valósult meg. A polgármester elmondta, hogy mindenképpen kulturális célokra akarták megtartani az egykori moziépületet, amelyhez sok fehérvárit fűznek kellemes emlékek. A közösségi tér Petőfi Egyetemi Klub néven működik majd, jelezve, hogy elsősorban a fiataloké lesz a hely, de más korosztályoknak is kínálnak majd teret és programokat. Augusztusig megtörténik a használatba vételi engedélyezési eljárás, és a nyitásig természetesen a berendezési tárgyakat is elhelyezik.

A polgármester külön kiemelte a pompás kilátást nyújtó tetőteraszt, Guti Péter, a Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője pedig a kevésbé látványos, de az üzemeltetéshez nagyon fontos részletekről beszélt. Köztük arról, hogy elvégezték a külső homlokzat és a tetőszerkezet szigetelését, és korszerű gépészeti berendezést kapott a ház. Az épületet a felújítás során akadálymentesítették, a földszinten a vizesblokkot is, és bejárót alakítottak ki. Hozzátette: maguk is meglepődtek a bontás során, hogy a háború idején mekkora sérülés érte a felső részt, ezért itt nem volt más megoldás, a teljes szintet szerkezetileg újjá kellett építeni. Érdekes építészeti megoldásként említette, hogy a mozitér dongaboltozatos fedést kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!