Hírek

2016.05.19. 12:46

Egyetemi klub lesz a Petőfi mozi helyén

Székesfehérvár – Száz millió forintért lesz egyetemi klub Székesfehérváron. Ahogy azt lapunk már megírta, a Petőfi mozi, a későbbi Petőfi kultúrtér épületében lesz a klub, amely a város egyetemi életét hivatott fellendíteni. Az egyetemi klub tervét megemlítette Cser-Palkovics András polgármester azon a duális képzési napon, melyet csütörtökön szerveztek a Városháza dísztermében.

S. Töttő Rita

A korábban lapunknak nyilatkozó Guti Péter még arról beszélt, megvizsgálja a város, hogy a becslésük szerint 30-50 millió forintos felújítási költséget vállalják-e a Petőfi kultúrtér esetében, vagy csak az üzemeltetéshez szükséges legfontosabb javításokat végeztetik el néhány millió forint értékben. Az önkormányzat, a feol.hu megkeresésére azonban most elárulta: Székesfehérvár önkormányzata saját forrásból megmenti ezt az értéket egyetemi klubként a fehérvári kultúra számára, mintegy 100 millió forintból. Az épület felújítására a közbeszerzési eljárást és az üzemeltetésre vonatkozó pályázatot a város közgyűlése már kiírta. A Petőfi mozi épületében egy egyetemi klubnak biztosít helyet a város – szögezte le nyilatkozatában a város, ahogy erről már többször beszámolt a Fejér Megyei Hírlap is.

Ám most már komoly összeg is körvonalazódott: 100 millió forintot fordít a város a patinás épület megmentésére. Ez a klub, tették hozzá, koncerteknek, filmvetítéseknek, kamaraszínházi előadásoknak, munkahelyi-baráti-családi közösségeknek egyaránt helyet tud adni a jövőben, ahol akár diákgenerációk is találkozhatnak. Az egyetemi várossá válás célját azonban nem csak e kulturális központ kialakításával tervezi a város. A duális napon, melyet az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának duális képzéséhez kapcsolódóan tartottak érintett cégek a diákoknak, Cser-Palkovics András polgármester leszögezte: a városnak az a dolga, hogy segítse a folyamatot, melyben Székesfehérvár válhat a duális képzés egyik legfontosabb központjává az egész magyar felsőoktatásban. A duális képzéseken résztvevő diákok nagy előnnyel indulnak diplomaszerzés után az életben, hiszen a munkáltatók álmát testesítik meg: fiatalok, ám már komoly szakmai tapasztalattal rendelkeznek, ugyanis a tanulással párhuzamosan dolgoznak is a szakmájukban – erről beszélt s ezzel kapcsolatosan tartott előadásokat a duális képzési napon a kar vezetősége és a kapcsolódó cégek képviselői.

- Az egyetemi élet szépségeit nehéz bármi mással összehasonlítani, s reméljük, hogy a diákok, amellett, hogy dolgoznak és tanulnak, jól is fogják érezni magukat Székesfehérváron – mondta a polgármester, majd pedig megemlítette az egyetemi klubot, melynek fejlesztése már megkezdődött, hogy az éppen nem tanulással vagy munkával telő esti időszakokat a diákok, a „sok ásványvíz elfogyasztása mellett” értékesen tölthessék el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!