Hírek

2015.04.27. 15:24

Egyetemi "tárgy" lett a Seuso-kincs - A kutató szerint jogosan követeljük vissza az ezüstkészletet

Székesfehérvár - A kriminalisztika külföldi kutatóit aktívan foglalkoztatja a tisztázatlan eredetű műkincsek adás-vétele. A skóciai Glasgow-i Egyetem tudósainak e tárgykörben végzett vizsgálódásaiból a Seuso-kincs sem maradhat ki.

Tóth Sándor

A pannóniai ezüstkészlet hét darabjának és a tároló üstnek Londonból történt tavalyi hazahozatalát „felerősített" sajtóvisszhang fogadta. Az érdeklődést fokozta a páratlan ötvösművészeti remekművek parlamenti és székesfehérvári kiállítása. Jelenleg, pontosabban az utóbbi hónapokban, újból csend veszi körül a rejtélyekben még mindig bővelkedő ezüstszervizt. Pedig lenne miről beszélni, nyilatkozni: az idén éppen negyedszázada, 1990-ben indított nyomozást az ORFK a kincs megtalálójának, Sümegh József gyilkosainak a leleplezésére, s annak a kiderítésére, kik és miként vitték ki az értékes műtárgyakat az országból. A kincs körüli csendet megtörhetné, ha a rendőrség és a büntetőeljárást felügyelő Fejér Megyei Főügyészség 25 év után egy jól összefogott kommünikét adna ki a nyomozásról, annak eddigi állásáról, eredményeiről. A hivatalos közleményt esetleg turbózni lehetne az illetékes tárca részéről a 2000-ben történt, de eddig eredménytelen 10 millió forintos díjfelajánlás összegének a növelésével.

Neil Brodie szerint érdekesek és sokatmondóak a Seuso-kincs magyar bizonyítékai. Fotó: youtube.com

Felvetéseinkben közrejátszik, hogy úgy tapasztaljuk, külföldön talán több figyelmet, visszhangot kapnak a Seuso-kinccsel kapcsolatos jogi kérdések, problémák, kriminalisztikai vonatkozások kutatásai, mint itthon. Ezt nemcsak korábbi példák erősítik (brit parlamenti képviselők, londoni tudományos körök sürgették a kincs eredetének tisztázását), de azok a jelenlegi kutatások is, amelyeket a skóciai Glasgow-i Egyetem Bűnügyi és Igazságügyi Kutatóközpontja folytat. Az intézmény nemzetközi szaktekintélynek számító tudományos főmunkatársa, Neil Brodie legfrissebb publikációját Magyar igény a Seuso-kincsre (Hungarian claim on the Sevso Treasure) címmel tette közzé április elején. Ezen írásában az ezüstkészlet magyar visszakövetelésének jogosságáról értekezik, arra összpontosítva, hogy ezt az igényt régészeti és rendőrségi vizsgálatok eredményei, bizonyítékai is alátámasztják. Mondandójának megerősítésére magyar hivatkozási forrásokat is felhasznál a régészeti/művészeti értékek jogtalan adásvétele ellen rendszeresen fellépő, a világ kulturális öröksége védelmében kifejtett tevékenységéért SAFE Beacon- és ARCA-díjjal elismert szakember. Brodie tagja annak a kutatócsoportnak, amelyet a Glasgow-i Egyetem kriminológus professzora, Simon Mackenzie irányít, s a tisztázatlan eredetű régészeti kincsekkel és tiltott értékesítésükkel foglalkozó kutatási programjukhoz egymillió eurós támogatást nyertek az Európai Kutatási Tanácstól (ERC).

A Seuso-tál részlete – megkerülhetetlen a minden tekintetben legjelentősebbnek vélt ezüstkészlet. Fotó: kormany.hu

Felmerülhet a kérdés: miért foglalkoztatja a skót tudósokat a Seuso-kincs ügye? A válasz egyértelmű, szinte megkerülhetetlen a minden tekintetben legjelentősebbnek vélt késő római ezüstkészlet a régészeti emlékek kifosztását, és ezek értékesítési módszereinek tendenciáit feltáró kutatatási programjukban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!