Hírek

2016.05.23. 06:46

Egyetlen adományból "húzták fel" a görög templomot

Beloiannisz – A Szent Demeter, Szent Konstantin és Szent Heléna görög ortodox templomot húsz év szentelték fel. Az egyházközösség ünnepségén Kalota József protopresbiter mesélt az épület történetéről.

Sebestyén Lilla

Görögországban nincs olyan falu, ahol ne állna egy gyönyörű templom a lakosság szolgálatában. Beloiannisz – amely bár nem görögországi, de görögök lakta falu volt – sajnos egészen a 1996-ig a kivételek közé tartozott.

– Azért, hogy az itt élők ne maradjanak szégyenben, a rendszerváltás után megkérték az egyházat, hogy építtessen ide, a településre is egy templomot. Szerencsére, sikerült egy támogatót is találni, egy Ausztriában élő görög üzletembert, akinek csak két kikötése volt: a templomot olyanra kell építeni, hogy ne csak itt, Magyarországon állja meg a helyét, hanem akármelyik görög településen. Illetve még azt kérte az egyháztól, hogy ő lehessen az egyetlen támogatója az építkezésnek. Úgy vélem, nem szerette volna, hogy a beloiannisziak beérjék egy imaházzal vagy kápolnával – magyarázza Kalota József, görög ortodox protopresbiter, akivel a Szent Demeter, Szent Konstantin és Szent Heléna templom felszentelésének 20. évfordulója apropóján beszélgettünk.

A templomudvarban rendezett ünnepségen a kirakott tablók meséltek az építményhez kötődő fontosabb pillanatokról: ilyen volt például 1998-ban a magyar és a görög köztársasági elnök, Göncz Árpád látogatása, és 2000. augusztus 20-án Kosztandinosz Sztefanopulosztett vendégeskedése.

Kalota József azt is elárulta: a helyiek kivették részüket a templom körül folyó munkálatokból: az építője és a tervezője is helyi lakos volt.

– Mint a legtöbb görög-keleti templom ez is az Isztambulban látható bizánci stílusú Hagia Szophia mintájára épült: az alapja egy egyenes szárú keresztet formáz, a közepén torony magasodik. Ezeknek a templomoknak a különlegessége egyébként, hogy minden mellékhajóhoz tartozhat egy torony – fűzi hozzá a protopresbiter.

Az évfordulóra szervezett mulatságon kitűnt, nem csak az egyházközösség tagjai érzik magukénak ezt a különleges szentélyt, de a lakosság is. Közel százötvenen ünnepeltek együtt. A rendezvény, a főpapi Szent Liturgiával kezdődött, felléptek a település gyermekei, játszott a Pyrgos zenekar, és a Mesekocsi Színház is előadta Az igazságtevő nyúl című darabját a kicsik legnagyobb örömére.

Sőt, a helyi nyugdíjasok még egy kiváló ebéddel is meglepték a vendégeket: bár – kivételesen – nem görög specialitást kínáltak, hanem igazi magyarost: gulyás volt a menü.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!