Hírek

2016.01.19. 15:55

Egyetlen lövés terítette le a kutyát - gerincen lőtték

Perkáta – Egyetlen lövés, majd pedig egy vértócsa az út mentén – először csak ennyit hallott és látott valaki szombaton kora este Perkáta határában, az egykori homokbánya környékén. Pár méterrel beljebb, már az erdős részen pedig egy kutya feküdt gerincen lőve.

Vélhetően nagy kaliberű golyós puskával találták gerincen az állatot – ezt már Bíró Zsolt, a Fema Állatmentő Egyesület vezetője mondta el a feol.hu-nak, aki maga is megdöbbent, amikor a helyszínen járt. A kutyán ütött óriási seb egyetlen lövés nyoma. Ami azonban ennél is különösebb, hogy a vértócsa az úttesten volt, ám annak semmi nyoma nem volt, hogy az állat maga vánszorgott volna be az erdőbe.

– Úgy gondolom, a tetemet bevitték, hogy ne legyen látható helyen – vélekedik az állatmentő, utalva ezzel arra, hogy valószínűleg, aki lelőtte a kutyát, nem épp jogszerűen járt el. A kutyát ugyanis bizonyos körülmények és meghatározott törvényi feltételek mellett a vadász is elejtheti. Az eset kapcsán megkerestük Pechtol Lajost, a Fejér Megyei Vadászkamara titkárát, aki elmondta: vadászati területen az adott pillanatban vadat űző vagy éppen betegnek tűnő kutyát elejtheti a vadász.

Fotó: Fema

– Előszeretettel engedik el a gazdák az erdőben a kutyákat, hogy szaladgáljanak, ám a törvény szerint vadászterületen csak pórázon lehetne sétáltatni őket. Ennek ellenére a vadászok fokozott körültekintéssel figyelnek minden olyan helyzetet, amikor kutyát látnak az erdőben, s nem csak azért, mert a kilövések miatt indított feljelentések általában állatkínzás címszó alatt futnak és ez nagyon súlyos vád – hangsúlyozza a titkár: – Mindig figyeljük, van-e gazdája a kutyának, be tudja-e hívni, illetve, hogy van-e rajta bármilyen jelzés, amely arra utal, hogy vadász, mentő, terápiás kutyáról van szó – sorolja a vadász.

– Évente mintegy négy-öt kutyakilövéses esetről kapunk bejelentést. Azt eldönteni, hogy vajon éppen vadat űzött vagy beteg, gazdátlan volt-e az eb, nehéz utólag bizonyítani – tette hozzá Pechtol Lajos. Az állatmentő szerint a perkátai eset majdnem egyértelmű: az ebre ilyen gerincbe vágó pontos és halálos lövést vadhajtás közben nem lehetett volna leadni.

– Szerintünk ez a kutya egy helyben állt, így a vadállományban abban a pillanatban biztosan nem okozhatott volna kárt, a kilövése nem ezért történhetett – mondta. De hogy miért, az kérdéses és homályos.

– Vadászkörökben azért ismert a mondás: van a vadász és van a puskás ember – tette hozzá Bíró Zsolt, etikai különbségekre utalva ezzel a két megfogalmazás között. Szerinte ezt a kutyát olyan lőhette ki, akit bosszantott a kutya jelenléte. Gazdájára nem bukkantak, mikrochipes azonosító nem volt benne, így hát nem tudni, megszökött-e valahonnan vagy hosszabb ideje kóborgott már, ám az állat teteme sok mindenre enged következtetni. A vadászok ugyanis azt is figyelik a kutyákon, mennyire „latyakosak” – mesélte Pechtol Lajos, aki szerint ez azt jelenti, hogy ha koszosak, régóta járják az erdőt, akkor az feltételezhetően „kóborgó” az eb. Ez a kutya viszont tiszta volt és rendezett.

A területen tevékenykedő vadásztársaság két tagja is kint volt a helyszínen, az állatmentőknek azonban nem tudtak segíteni abban, vajon ki lehetett abban az időben puskával a helyszínen. Az esetről a helyszínen jelentés készült, a tetemet a vadászok elszállították. Pont úgy, ahogy, történnie kellett volna akkor is, ha jogszerű a kilövés. Az állatmentők már meg is tették a feljelentést állatkínzás miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!