Hírek

2017.07.17. 17:50

Egykor gyöngyszem volt a Szapáry-kastély, most kegyetlenül romos

A település gyöngyszeme volt valaha a kastély, amelynek leromlott állapota ma megdöbbenti az épületre kíváncsi látogatót. A felújítás egyelőre álom, de tervek vannak.

Bokros Judit

Ercsiben, az Eötvös utcában található a Szapáry-kastély vagy Szapáry-Sina-Wimpffen-kúria. Az épület több család tulajdonában volt, az 1800-as évek elején például Lilien József báró volt az akkori község földesura, aki Szapáry Juliannát vette feleségül, s hozományként került birtokába az uradalom. Az Eötvös család szintén házasság útján került a birtokra, Lilien Annát báró Eötvös Ignác vette feleségül. Fia, a reformkor egyik legjelentősebb politikusa, az íróként is ismert báró Eötvös József itt töltötte gyermek és ifjúkorát, s halála után Ercsiben helyezték örök nyugalomra. (Az Eötvös-kápolna a kastélyhoz hasonlóan leromlott állapotú volt, ám azt tavaly, állami forrásból és támogatásnak is köszönhetően szépen felújították.) A birtok később a Sina, majd a gróf Wimpffen családhoz került.

A kastély mellett álló, klasszicista stílusú Eötvös-kúria szerencsére ma is jó állapotú, bejelentkezés után látogatható. Falán emléktáblán olvasható, hogy Eötvös Józsefet itt látogatták meg haladó gondolkodású barátai - például Trefort Ágoston vagy Pulszky Ferenc -, akik akkor itt szálltak meg. A műemlék Szapáry-kastély kis mérete ellenére valaha igen mutatós lehetett, az egyik portálon például így jellemzik: "Szóbeli közlések szerint a kastély klasszicista főszárnyának északi végén fürdő, majd szobák sorakoztak. A főbejárattól jobbra a sarokban hatalmas szalon volt, amely átfordult a másik szárnyba is. Hozzá nagy terasz kapcsolódott." Említést tesznek alma- és dézsmapincékről is. Mára ez a sok szépség csak sejthető, az épületet ugyanis utoljára körülbelül 50 éve újították föl, az elmúlt időkben pedig szociális lakásként használták, illetve önkényesen költöztek be családok. Az utolsó három famíliát igen nehéz volt kiköltöztetni, mindez több év pereskedésbe került - mesélte Győri Máté polgármester, aki hozzátette: a lakók igencsak lepusztították az épületet, és rengeteg szemetet hagytak maguk után. A takarítást a napokban fejezték be, az önkormányzatnak mindez kétmillió forintjába került. A további állagromlást sikerült megállítani. Az egykor szebb napokat látott helyiségekben derékig állt a szemét, a maradék ott jártamkor is látható volt. Az épület mellett vezető Angolkert utcán végig haladva, az egyik szárny mögé érve még konténerek várták, hogy megteljenek a bent maradt szeméttel. Az ablaktalan téglafalon át akkor még gond nélkül be lehet látni a régen főúri élettel telt, bizonyára mutatósra festett szobákba. Ám, a nyílásokat befalazzák - tudtam meg.

Győri Máté polgármester ígéretes tervekről beszélt. Azt ugyan még nem tudni, honnan lesz forrás a kastély felújítására, ám az önkormányzat keresi a pályázati lehetőségeket. Elképzeléseik szerint zarándokszállás vagy művésztelep funkciót kapna az épület, utóbbi akár egy országos hálózat része is lehetne. Az alkotók például művésztáborok szervezéséért cserébe lakhatnának, dolgozhatnának a kastélyban, ahol helyet kaphatna egy színpad is. Ami azonban már a napokban megvalósul, hogy legalább a környék szebb legyen: a város két részét összekötő Angolkert utcát helyrehozzák és padokat helyeznek ki.

Bízunk benne, hogy ez valóban még csak a kezdet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!