Hírek

2016.12.16. 09:50

Egyre nagyobb a kereslet a fenyőfára

Székesfehérvár - Egyre többen keresik fel a fenyőfaárusokat, hiszen mindjárt itt van karácsony. Egyre népszerűbbé vált a Nordmann-fenyő.

Ahogy jön és megy az ember a városban, észreveheti, hogy egyre több helyen kínálnak szebbnél szebb fenyőket az árusok. Ez érthető is, hiszen kilenc nap múlva itt a karácsony, a tűlevelű növényekre pedig már jócskán megnövekedett a kereslet, sőt, a dömping még csak most jön el. Ezt Lénárt Katalin, az egyik székesfehérvári kertészet telepvezetője is megerősítette.

- A vágott fenyőket december 10-e után kezdték el keresni az emberek. Ám a földlabdás növények iránti kereslet már a hónap elején megnövekedett - mondta a telepvezető.

Lénárt Katalin szerint az elmúlt években egyre népszerűbbé vált a Nordmann-, de keresik a luc- vagy éppen az ezüstfenyőt is.

A fa kiválasztásánál fontos, hogy a tűlevél ne potyogjon feltűnően már a vétel pillanatában, a külleme pedig legyen üde és friss
Fotó: Molnár Artúr

- Mindenkinek mások az igényei, ezért egyértelműen nem is lehet megmondani, melyik fajtából viszik a legtöbbet, például a kisgyermekes családok általában a nagyobb méretű fákat keresik, hiszen egy plafonig érő növénynek teljesen más az esztétikai értéke. A fenyő szélessége is fontos szempont sokaknál, akinél például kicsi a hely, ő a keskenyebb darabot viszi haza. Aki viszont később el akarja ültetni a kertjében a fát, ő földlabdás fenyőt vesz - mesélte nekünk a hölgy.

A kertészet telepvezetőjét a földlabdás növények gondozásáról is kérdeztük:

- Gondosan kell locsolni a földlabdás fenyőt kis mennyiségű vízadagokkal, mivel ez örökzöld, s télen is párologtat, főleg akkor, ha bekerül a szobahőmérsékletbe. Alakítsunk ki egy átmenetet a növénynek a kinti mínuszok és a lakás 20-25 fokos hőmérséklete között. Ha egy fűtetlen helyen, például garázsban tároljuk néhány napig a fát a cserépben, az jó megoldás, utána természetesen be lehet már vinni a meleg házba. A cserép méretét is jól meg kell fontolni, a magasságához és a súlyához a megfelelő darab kell, mert így kevesebb a borulási esély. Ha a földlabdás fenyőt jól gondozzák, akkor nem is potyogtatja a tűlevelét, s átvészeli a karácsonyi időszakot.

A szakértő azt tanácsolta, hogy a fa megvásárlásánál ügyeljen mindenki arra, hogy a növény ne hullajtsa a tűlevelét a megvételkor, illetve küllemre friss, s élénk zöld legyen.

Egyesek nem az igazi vagy a műfenyőkre teszik le a voksukat, helyette alternatív módszereket alkalmaznak, amit szívesen meg is osztanak a közösségi oldalukon vagy más internetes felületen. Van, aki a karácsonyfáját például könyvekből építi fel, más a családi képekből rak ki egy fenyőt a falra, majd egy égősorral is feldobja a nem mindennapi fáját . Ezek a megoldások általában a kreatív s művészlelkű emberekhez állnak közel.

OLVASÓINK VÉLEMÉNYE:

Bölcskei Csabáné

Nálunk nem műfenyő van karácsonykor, hanem természetesen igazi, élő fa. Ezüstfenyőt vagy a hagyományos lucfenyőt választjuk ki általában. Szerintem a jövő héten fogjuk majd megvenni a fát, december 24-én, szenteste pedig szépen feldíszítjük.

Füle Csaba

Régen „beszörpöztünk” az egyik kocsmában, hazafelé menet pedig kiválasztottunk egy szép darabot valahol, s azt elvittük - nosztalgiázott a férfi, akinek párja felvilágosított, hogy idén már biztosan nem ilyen formában fogja Csaba a kis család fáját beszerezni.

Lengyel Alexandra

Alternatív fenyőfánk lesz, mert van cicánk, s szerintem ő az igazi növényt biztosan nem hagyná békén. A fenyőt karton és festék segítségével akarom elkészíteni, kíváncsi leszek a végeredményre, de az interneten nagyon sok megoldást láttam már.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!