Hírek

2015.01.26. 18:10

Egyre több a beteg, támadnak a makacs vírusok

Fejér megye - Van olyan ovis csoport, ahol csak négyen maradtak talpon a húszfős létszámból, de a bölcsődékben is nagy a pangás.

Buthy Lilla

A Rákóczi utcai Óvoda egyik csoportjában most csak ők játszanak: Deli Zsóka, Bátyi Benjámin Ivády Márk és Kalocsa Viktória
(Fotó: Molnár Artúr)

A gyermekorvosi rendelőkben az elmúlt másfél hétben megszaporodott azoknak a száma, akik lázra és torokfájásra panaszkodnak. Az óvodákban és iskolákban is sok a hiányzó, de ez még nem a klasszikus influenza-járvány. Bár pár nappal ezelőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók aránya meghaladta a járvány küszöb-értékének háromszorosát, és a megyei kórházban is látogatási tilalmat rendeltek el, az általunk megkérdezett gyermekorvos szerint most még inkább a felső légúti megbetegedések tombolnak. Inkább köhögnek, náthásak, és a torkuk fáj a gyerekeknek, a végtagfájdalom és kirívóan magas láz kevésbé jellemző. Talán bízhatunk abban, hogy a mínusz 10 fokos hideg leszámol majd a makacs vírusokkal.

Tarol az orrfolyás, a köhögés és a torokfájás a tanintézményekben. Valahol a múlt héten lecsengett, máshol most kezdődnek a nagyobb hiányzások. Információink szerint eddig sehol nem vontak össze csoportokat, bár van olyan ovis csoport, ahol hétfőn csak négy gyermek ebédelt egy kis asztalkánál. Gruiz Andrea gyermekorvos szerint szemmel láthatóan megszaporodott a betegek száma, és ugyan vannak influenzás betegei is, de ők vannak kevesebben.

– Széles a paletta. Elsősorban vírusos megbetegedések vannak, felső légúti megbetegedésből van a legtöbb. Sok a lázas beteg, náthásak, köhögnek, sokaknak a hasa fáj, olyanok is vannak, akik hánynak. A doktornő hozzáteszi:

– Még nem a klasszikus influenza járvány tünetei vannak. Nekik végtagfájdalmuk és nagyon magas lázuk van, de nem folyik az orruk. Azt pedig nehéz kiszámítani, hogy a hétre várható mínusz 10 fokos hideg milyen hatással lesz erre a vírusra, ami a felsőlégúti megbetegedéseket okozza. A járványok azért általában maguktól is lecsengenek, de kétségtelen, hogy a túl enyhe idő sem jó, de a hideg sem mindig, mert olyankor, akik nem megfelelően vannak felöltözve, megfázhatnak – mondja Gruiz Andrea.

A tanintézmények vezetőit kérdeztük az elmúlt másfél hét tapasztalatairól. A 7. sz. Bölcsődében például minden csoportban kevés kisgyermek van jelen pillanatban, ami azt jelenti, hogy négyen-öten vannak csak az átlag tizenkettőből.

– Nálunk negyvenöt százalékos a hiányzás, magas lázzal és légúti megbetegedésekkel vannak otthon a gyerekek. Ez körülbelül másfél hetes időszakra vonatkoztatható vissza – mondja el kérdésünkre Kertész Gabriella, a 7. sz. Bölcsőde vezetője.

A Rákóczi utcai Óvoda középső csoportjában is hasonló tendencia mutatkozik, náluk hétfőn húszból négyen voltak jelen. Itt csoportonként cserélődnek a gócpontok.

– Nem a múlt hétre koncentrálódott, óvodai szinten nem is értékelhető, inkább lokálisan, csoportonként. Az egy megfogyatkozott csoportot leszámítva, viszonylag jól állunk. Hetvenegy százalékos volt a kihasználtság az elmúlt héten. Múlt héten pedig egy másik csoportban volt ilyen alacsony a létszám. Nálunk nem az influenza tombol, inkább a felső légúti megbetegedés és a hasmenés – magyarázza Csík Gabriella óvodaigazgató, majd az egyik óvónő megjegyzi:

– Egy kislánynak a múlt héten végtagfájdalmai voltak, és be is lázasodott, ő vélhetően influenzás. A hét közepére már több szülő is jelezte, hogy meggyógyul a gyermekük, de szerintem inkább a jövő héten lesznek már többen. Egy kislányát öltöztető édesapa is serényen bólogat, hiszen múlt héten az ő családjában is porondon volt ez a makacsnak bizonyuló felső légúti betegség. Egy hétig otthon volt a gyermek.

A Mancz János oviban múlt héten pangás volt, akkor nagyon kevesen voltak.

– Nincs nagy létszámú hiányzás, annyira nem csökkentünk le, mint máshol. Hallottuk, hogy akadt, ahol öt kisgyerek volt egy csoportban – kezdi Pataki Tamásné, a Rákóczi utcai Óvoda Mancz János Tag-óvodája vezetője, és hozzáteszi:

– Múlt héten felső légúti megbetegedésekkel maradtak otthon a kicsik. Átlagban kilencven kisgyerekből volt ötven körülbelül, de most már jönnek vissza. Nem voltak csoportösszevonások, akkor még jobban terjedne a vírus, szerencsére erre nem is volt szükség.

A II. Rákóczi Ferenc Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola alsós igazgatóhelyettese, Péterné Kadlecsik Erzsébet elmondja:

– Váltakozó képet mutat, hiszen pénteken volt olyan osztályunk, ahol tíznél több tanuló hiányzott, de ma már kevesebb a hiányzó. Általában fejfájás, láz és levertség a tünet. Pénteken többen jöttek hozzánk óra közben is, rosszullétre panaszkodva. Ilyenkor hívjuk a szülőket, hogy vigyék haza és orvoshoz a gyermeküket. Az 5.c osztályban volt egy gócpont, a tanítók közül is többen megbetegedtek. Most normalizálódni látszik a helyzet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!