Hírek

2016.09.26. 17:25

A nyugdíjasok kezdik megérteni a modern technológia előnyeit

A nyugdíjasok egy része nem internetezik, ám Ruff Tamás szociológus úgy látja, az idősek most kezdik megérteni, miben is tudnak segíteni nekik a modern kor eszközei.

Laci Patrícia

A fiatalok számára elképzelhetetlen az élet internet nélkül. A mai gyerekek például már tipegő korukban rájönnek a számítógép-vezérlés rejtelmeire, a nyugdíjasok viszont másképp állnak ehhez. Az Eurostat kutatása szerint Magyarországon az idős korosztály csupán 28 százaléka használja az internetet.

Vannak olyan idősek, akik nyitottak az új dolgokra, s hamar megtanulják a számítógépezés és az internetezés alapjait Fotó: archív

A témával kapcsolatban megkérdeztük Ruff Tamás szociológust, aki elmondta, hogy a nyugdíjasok egy bizonyos részét már a baby boom-korszak tagjai teszik ki.

- Amikor megjelentek a számítógépek a nyolcvanas-kilencvenes évek idején, a baby boomer -ek idegenkedtek a számítógép technológiájától, bonyolultnak gondolták azt, sokan ódzkodtak akár a készülékek bekapcsolásától is. Ezt a tartózkodást a számítógépek magas árai is fokozták, többen az anyagi helyzetük miatt kényszerültek arra, hogy ne váljanak nyitottá az új technológiára. Ráadásul még egy ösztönös félelem is kialakult ebben a generációban, tartottak attól, hogy elrontják a számítógépet. Aki viszont be is merte kapcsolni az eszközt, rögtön elvették a kedvét az előtte megjelentek, hiszen az akkoriban használt kezdeti DOS-programozás számára olyan volt, mintha egy ismeretlen nyelven kellett volna megszólalnia. Arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy a mai nyugdíjasok munkájához anno nem volt nélkülözhetetlen a számítógép. A baby boomer -ek nem gondolkodtak el azon, miben és mennyire tudná segíteni az életüket egy komputer - magyarázta a szociológus.

Ruff Tamás úgy gondolja, a baby boom-generáció tagjai mostanra értették meg, hogy a modern kori eszközök miben tudnak segíteni nekik.

- A gyermekeiken, illetve az unokáikon keresztül egyre több idős kezdi el használni most már a számítógépet és az internetet. Ha egy 60 éven felüli felfedezi a világhálót és a közösségi oldalakat, ugyanazok a mechanizmusok indulnak be nála, mint egy fiatalnál, órákig képes a számítógép előtt ülni, felveszi a kapcsolatot a régi ismerősökkel vagy éppen beszélget a külföldön élő unokával - tette hozzá Ruff Tamás.

Egy nyugdíjas hölgy, aki csak a keresztnevét árulta el nekünk, sűrűn szokott internetezni, főleg a híreket és az egészséggel kapcsolatos írásokat kedveli. Gabi eleinte a könyvtárba járt el órákra, ahol elsajátította a számítógép használatának alapjait. A hölgy nem szerette volna, hogy elmenjen mellette a világ, ezért tanulta meg a komputert és az internetet kezelni. Gabi az egyik telefonálásra és videóhívásra alkalmas programot szereti használni, illetve egy okostelefonnal is rendelkezik már.

Domonkos Jánosné viszont nem böngészik a weben, szerinte inkább a fiataloknak való az internetezés. A hölgy úgy érzi, nincs szüksége az internetre, ha viszont valamire kíváncsi, azt a lánya megkeresi neki a világhálón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!