Hírek

2017.04.25. 14:46

Éhen halt egy kisfiú - Súlyosbítást kért az ügyésznő a családra

Budapest – Kedden reggel a Fővárosi Ítélőtáblán másodfokon folytatódott az E. Benjamin halála ügyében indult büntetőper.

Kocsis Noémi

Kedden délelőtt a Hrabovszky Zoltán vezette bírói tanács előtt folytatódott az E. Benjamin 2013 tavaszán bekövetkezett halála ügyében indult büntetőper a Fővárosi Ítélőtáblán. Mint lapunk is megírta, az eljárásban első fokon 2016 májusában már született elsőfokú ítélet a Székesfehérvári Törvényszéken, ám ezt mind a személyenként 15 év fegyházra ítélt négy családtag, mind a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt elmarasztalt 5 és 6. rendű vádlottak, a természetgyógyász és a gyermekorvos és valamennyi vádlott védője és az ügyész is megfellebbezte. Az E-család tagjai az első fokú ítélet után megkezdték börtönbüntetésük letöltését, a másik két vádlott szabadlábon védekezik.

Fotó: Kricskovics Antal

Bilincsben, vezetőszáron érkeztek az E. család tagjai a Kúriára kedden reggel.

Mint a FMH is többször írt róla, az első fokú eljárásban elhangzottak szerint 2013 szeptemberében kiszáradás, elégtelen táplálás miatt beállt keringési elégtelenségben elhunyt a 19 hónapos E. Benjámin. A halálakor nagyon lesoványodott, legyengült, mindössze 4,4 kilogrammot nyomó kisgyermeket a tragédia előtti hónapokban mindössze az ötöd rendű vádlott M. B. kezelte homeopátiás szerekkel, illetve bioenergetikai módszerekkel. A gyermeknek élete kétharmadában nem volt orvosa, miután a család megszakította a kapcsolatot a kezdetben Agárdra, a vádlottak otthonában többször kijáró M. G-val. Az első fokú eljárásban a két egészségügyis vádlottat azért ítélte el a fehérvári bíróság, mert gondatlanul veszélyeztették a gyermek életét azzal, hogy nem jeleztek a gyermekvédelem felé, illetve nem tettek lépéseket a tragikus vég bekövetkezése ellen. A védekezés során a családtagok (a szülők és a nagyszülők) a két szakemberre, míg azok a családra igyekeztek hárítani a felelősséget.

Fotó: Kricskovics Antal

A Fővárosi Ítélőtábla keddi tárgyalásán az I-IV. rendű vádlottként család védője ismételten a nyilvánosság kizárását kérte, de ezt a bíróság elutasította. A bírói tanács először az ügyész perbeszédét hallgatta meg –ebben Péter Gyöngyi többek között a bioenergetikus és a gyermekorvos első fokon kiszabott büntetésének súlyosbítását kérte. Indítványozta, hogy fogház helyett fegyházban töltse az 5. és 6. rendű vádlott a próbaidőre bocsájtás  mellett kiszabott 2, illetve 1 évet, s mindkettőjüket véglegesen tiltsák el tevékenységük gyakorlásától. Az ügyésznő ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy az első fokú ítélet több ponton iratellenes, így az ítélet hatályon kívül helyezését is indítványozta. Álláspontja szerint M.B és M.G. vádlottak a gondatlan veszélyeztetést nem társtettesként, hanem önállóan követték el, így módosításra szorul a minősítésük is, a gyermekorvos esetében pedig még a gondatlanságnál is súlyosabb minősítést, a szándékos veszélyeztetés figyelembe vételét tartotta indokoltnak.

A védői perbeszédekben az ügyvédek nagyjából megismételték az első fokú eljárásban elhangzott védőbeszédeiket. A család védője védencei felmentését, a bioenergetikusé és a gyermekorvosé az ügyészi súlyosbítás elutasítását kéri a bíróságtól. A per április 27-én várhatóan a másodfokú ítélethozatallal zárulhat a Fővárosi Ítélőtáblán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!