Hírek

2016.11.23. 17:16

Éhező, nélkülöző vak emberekért indul a FMH akciója

Élelmiszergyűjtő kampányba kezd karácsony előtt a Vakok és Gyengénlátók Fejér Megyei Szervezete.

Kocsis Noémi

Mint Mellár Renáta elnök mondja, a cél nagyon egyszerű: legalább az ünnepekkor ne kelljen a vak embereknek éhezniük. A Fejér Megyei Hírlap adománygyűjtő akcióján keresztül olvasóink őket támogathatják.

Nehéz helyzetben van az 1960-as években alakult, azaz legrégebbi magyar, vakokat és látássérülteket tömörítő szervezet Fejér megyei ága. Jelenleg egyetlen támogatójuk és gyakorlatilag semmi külső bevételük sincs.

– Mindkettő nulla – mondja Mellár Renáta, a Fejér megyei szervezet elnöke. – A 420 tagunkból 200-an fizetik az éves, 2500 forintos tagdíjat, ebből működik a vakszervezet, fizetést senki sem kap, önkéntesek segítik a munkát, az elnöknő pedig a vállalkozásából állja az iroda rezsijét. Pedig egyéb szolgáltatások mellett segítenek pályázatokban, fénymásolnak, nyomtatnak, öt e célra beállított számítógépükön lehet náluk internetezni, most pedig egy hangoskönyvtáron is dolgoznak, amelyben kabaréműsorok mellett általános és gimnáziumi irodalom és történelem tananyaggal segítenek azon tagjaiknak, akik vakságuk, vagy látásproblémájuk miatt nem tanulhattak eddig. A hangoskönyvtár helyben már használható egy szövegolvasóval, a webes felületen még dolgoznak a szervezetnél, de egy hónap múlva biztosan online is elérhető lesz.

Mellár Renáta 70 százalékos látássérült, négy éve vezeti a Fejér megyei szervezetet, 420 embert igyekeznek támogatni Fotó: Molnár Artúr

A legnagyobb gondok azonban egyéniek. A vak emberek sokszor maradnak magukra, vagy a látók maradnak egyedül a vakkal – sok az így megcsonkult család, amelyben az apa elhagyta a nem látó gyermeket, akit az anya most egyedül nevel.

– Minden évben van karácsonyi ünnepségünk, szívszorító látni, hogy 3-4 éves kicsik még nem hallottak soha a Mikulásról, a Karácsonyról – mondja Mellár Renáta. – A szülők úgysem tudnának nekik édességet, vagy ajándékot venni, így inkább meg sem említik, hogy létezik ilyen.

A nélkülözés, sőt, olykor az éhezés a vak emberek körében nem ismeretlen fogalom. Egyik 70 százalékban látássérült ügyfelüknek Kálozon leégett a háza a közelmúltban – a férfinek nem volt hova mennie, hetekig folyamatosan éhezett, majd elkezdett bejárni a fehérvári irodába ennivalóért. Ám egy idő után elmaradozott, s miután el sem tudták érni, az irodában tevékenykedők most már nem is tudják, mi lehet vele, él-e még egyáltalán.

– A megyében, és a megyén kívül is sokfelé a tagjaink: Mór, Magyaralmás, Nagykarácsony, Enying, Bakonycsernye, Cece, Biatorbágy, Tabajd – említ meg néhány települést Renáta. Nem egy esetről tudnak, mikor a megromlott látású idős embert a környezete kihasználja. Tabajdon egy 90 éves özvegyasszonyhoz járnak ki hetente.

– Különben a néni éhen halna, mert gyermekei, rokonai nincsenek, a közvetlen környezete pedig  nem segíti – fogalmaz kertelés nélkül az elnöknő. – Miután alig lát, többször volt nála betörés, egyszer pedig én magam voltam tanúja, hogy a nénihez érkező „segítségnyújtó" két darab marhacsontot hozott neki élelmiszerként és ötezer forintot akart érte kérni...

A szervezet vezetősége tavaly is gyűjtött karácsony előtt élelmiszert, most is várnak tartós élelmiszert (cukrot, lisztet, szaloncukrot, édességet, olajat, konzerveket), hogy  mint Mellár Renáta fogalmaz  - a 420 náluk jegyzett vak és látássérült ember legalább karácsonykor jól lakhasson és az ünnepek alatt ne szűkölködjön. Pár napja pedig az ország összes malmának és édességgyártójának is írtak, hátha kapnak élelmet. Más cégeket is „végigbombáztak" kérésükkel az idén. A kétezer címzett közül hárman válaszoltak.

SEGÍTSÜNK EGYÜTT A VAK EMBEREKEN!

A Fejér Megyei Hírlap idei adománygyűjtő akciója a cikkben szereplő szervezeten keresztül az éhező, nélkülöző vak felnőtteken és gyermekeken segít. A külön e célra létrehozott számlaszámra küldött befizetéseikkel olvasóink nem látó fehérvári, vagy Fejér megyei embereket támogathatnak. Lapunk kiadója minden, november 18. és december 19. között az újságárusoknál vett lap árából 5 Ft-ot is e célra juttat.

Adományaikat az alábbi számlaszámra várjuk: 10300002-10583135-49020092

KÖZLEMÉNY: ADOMÁNY

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!