Hírek

2015.02.12. 20:25

Élet a szabad ég alatt - Több, mint százan fagytak meg ezen a télen

Bár ma már a tavasz ígérete volt a levegőben, a tél még korántsem ért véget. Február ötödikéig százegy ember lelte halálát kihűlés miatt Magyarországon.

Buthy Lilla

A legfiatalabb áldozat 36, a legidősebb pedig 92 éves volt – hozta nyilvánosságra legfrissebb összesítésében a Magyar Szociális Fórum. Többségbe kerültek azok, akik nem az utcán, hanem a saját fűtetlen otthonukban hunytak el – ők 39-en vannak, 38-an a szabad ég alatt haltak meg. A fórum arra hívja fel a figyelmet, hogy fokozottan figyeljenek egymásra az emberek – a bajba jutottak meg-segítésével, törődéssel, szolidaritással életeket lehet megmenteni. Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet arra, hogy meleg ruhaneműkre, kabátokra, cipőkre mindig szükség van a Székesfehérvári Kríziskezelő Központban is, ami most is szinte telt házzal működik. Zsabka Attilától, a központ vezetőjétől megtudtuk, nappal és éjszaka egyaránt sokan veszik igénybe a menedéket. Már ősszel elkezdik a felkészülést a télre, ami az intézmény életében november 1-jétől március 31-ig tart.

A hajléktalanszállón mindig sokan vannak, nagy a forgalom

Úgy tudjuk, szerencsére Fejér megyében idén még nem történt tragédia, az intézmény szolgáltatásait is egyre többen veszik igénybe. A központi épületben harminchat férőhely van, és ilyenkor a nappali pihenőt sem zárják be este. Pótmatracos éjjeli menedékhellyé alakítják, így még plusz húsz embert tudnak elhelyezni. Rendkívüli fagyok idején még azok is behúzódnak, javarészt a lakókonténerekbe, akik egyébként nem kérnek a segítségből. Itt körülbelül nyolc embert tudnak elszállásolni.

A kríziskezelő központ munkatársai a téli időszakban telefonos ügyeletet látnak el. Bármikor hívhatóak a 06-20-957-9410-es telefonszámon. Őket kell keresni, ha valahol ellátatlan hajléktalant találunk, azonban az ügyelet nem az életmentésről szól. Olyan emberhez, aki láthatóan rosszul van, nincs eszméleténél, mentőt kell hívni. Megtudjuk, általában vidékre hívják a szociális munkásokat, de idén még egyik esetben sem életveszély miatt érkezett a telefon.

- Télen kifejezetten az utcai hajléktalanokra helyezzük a hangsúlyt, a fagyos időjárásban ők a legkiszolgáltatottabbak. A teás járat minden hétköznap 18 órától, 20 óráig működik, kollégáim tizenegy helyszínen állnak meg a kocsival, szendvicset, meleg teát, alapvető gyógyszereket, takarót és ruhaneműt osztanak a rászorulóknak. Körülbelül hatvan-hetven a száma azoknak, akiket napi szinten elér ez a segítség, és ami még fontosabb, akik el is fogadják azt - mondja Zsabka Attila.

A másik pályázat a megyei krízisjárat, melynek keretében a szociális munkások felkeresik az utcán élőket, beszélgetnek, törődnek velük. Van, aki egyáltalán nem akar segítséget, de sokan elfogadják, hogy behozzák őket a központba, hogy meleg helyen hajthassák álomra fejüket.




Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!