Hírek

2013.06.23. 19:55

Éjszaka vártak a múzeumok

Amulettkészítésre, harckocsimegmászásra, kastélytúrára is lehetősége volt azoknak, akik résztvettek a múzeumok éjszakáján. Jöttek is szép számmal.

Munkatársainktól

Székesfehérváron a kisgyermekes családok szép számmal mentek el valamelyik, kreatív foglalatosságot ígérő programra. Szinte óránként indult ilyen valamelyik helyszínen: mi a múzeumigazgatóság Fő utcai épületének udvarán jártunk, ahol nem csak a gyerekeket, de még szüleiket is elvarázsolta a tárgykészítés lehetősége. Volt, aki amulettet, más gipszképet készített és vitt haza örömmel. A szemközti patikamúzeumban ez alatt színes fürdősót rétegeztek a gyerkőcök – míg a külső teremben szakszerű idegenvezetés kalauzolta a hallgatóságot a patikatörténet hallatlanul érdekes részletei közt.

Az sem csalódott, aki a Helyőrségtörténeti Emlékgyűjtemény, ismertebb nevén tisztiklub felé vette az irányt. Itt a legnépszerűbb minden bizonnyal a kiállított BTR 80, azaz a páncélozott szállító harcjármű volt, amely alig látszott ki a rajta csüngő gyerekek özönétől. Vass László főtörzsőrmester türelmesen és részletesen válaszolt a gyermekek minden kérdésére, így például kiderült, hogy ez a nyolc kerekes „járgány”, alsó hangon 13 és fél tonnát nyom, és akár 130 kilométer/órás sebességre is képes. A helyőrség hűs pincéjében pedig a „Humor a kaszárnyában” című kiállítást nézhették meg az érdeklődők, amely a katonaélet vicceit, csínytevéseit dolgozta fel humoros formában, Rangel István törzsőrmester, gyűjteményvezető ötlete alapján.



A tablók történeteit – amelyek között a „Fenyítés. Kéjnők lovagoltatása tárgyában” című történet talán az egyik legszórakoztatóbb darab – Ravasz István alezredes, a hadtörténeti intézet és múzeum titkára bocsájtotta saját tarsolyából a készítők rendelkezésére. A nádasdladányi ősök csarnokában a Nádasdy-család híres tagjai tekintenek ránk a festményekről, a könyvtárszoba gyűjteménye egyedülálló, a kastélypark növényritkaságokat őriz.

A kézhez kapott alaprajzok alapján ki-ki akár egyedül is nekiindulhatott a felfedező túrának. A pincében lehetett valami, vagy csupán titokzatossága vonzotta a vizitálókat, mindenesetre mintegy harmincan vártak bebocsátásra a bejáratánál. A Múzeumok éjszakáján játékos barangolásra invitálták az érdeklődőket szombaton este és vasárnap éjjel a Nádasdy-kastélyban. Lehettünk legalább hatszázan! A kastélytúra színes kísérőprogramjaként, három alkalommal a Budapest Highlanders Pipe Band négy tagja, Jarabek Imre, Murányi István, Baptiste Darthenay és Pásztor Dániel tartott skótdudás bemutatót, valamint két bájos ifjú ladányi fruska, Béczi Boglárka és Fister Flóra szórakoztatta ír tánccal a nagyérdeműt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!