Hírek

2016.05.20. 15:05

Új, átfogó online rendszer az egészségügyben

Lassan búcsút inthetünk a papíralapú, háziorvostól kapott vényeknek, jön az e-recept és vele együtt az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér, az EESZT.

Sebestyén Lilla

Jövő év szeptemberétől minden alap- és szakellátó intézményt, kórházat, gyógyszertárat csatlakoztatni fognak az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térhez, az EESZT-hez.

Ez olyan rendszer, melyben minden állampolgárnak lesz profiloldala a kórtörténetével, a kapott kezelésekkel, a felírt gyógyszerekkel és kiváltott receptekkel.

A rendszert eredetileg 2017 januárjában szerették volna élesíteni , de mivel érzékeny adatok tárolására, kezelésére használják majd, a biztonsági besorolása ötös - tehát a legmagasabb -, aminek feltételeit meg kell teremteni. Jelenleg azon dolgoznak, hogy az orvosok mindegyike kapjon egy személyreszóló e-személyit, mely kompatibilis a rendszerrel.

Az EESZT bevezetése mindannyiunkat érinti, hiszen az orvosoktól kapott vényeket jövő év végétől már nem
a megszokott módon kapjuk meg.

A rendszerről és az e-recept mellett szóló érvekről és ellenérvekről Schneider Attilát, az Országos Gyógyszerészi Kamara megyei elnökét kérdeztük:

- Áprilisban volt egy erről szóló konferencia, melyre a kamara képviselőit is meghívták. Azt már látjuk, hogy a rendszer számos pozitívumot hordoz: nem lesznek félreolvasott vények, így plusz köröket spórolunk meg a betegnek, nem lesz több probléma a tb-besorolással és a rendszerben azonnal látni fogja az orvos, ha a beteg nem váltotta ki a gyógyszereit. Általa pontosabb képet kaphatunk a beteg állapotáról - magyarázza Attila.

Sőt, a rendszer egy plusz funkcióval is bővül: az úgynevezett ismétlődő recept segítségével az orvos hosszabb időre is tud majd gyógyszert kiírni a betegnek, aki azt csak időközönként válthatja ki.

A szolgáltatási tér bevezetésével sem szűnne meg teljesen a papíralapú receptek kiadása

A kamara elnöke szerint a gyakorlatban ez a következőképpen fog kinézni: a felíró orvos felküldi a központi adatbázisba a vényt, amit a patikus le tud tölteni, és ha a beteg - a kapott kódjával, vagy tb-számával - kiváltotta a receptet, azt szintén rögzíti a rendszer.

- Persze, ez nem azt jelenti, hogy a papíralapú recepteket teljesen kivonják a forgalomból , hiszen, ha az orvos házhoz megy, vagy már nyugdíjba vonult, nem tud elektronikus vényt írni. Azonban, később ezeket is rögzítik a rendszerben - teszi hozzá a szakember, aki arra is kitér: januártól harminc intézményben vezetik be az EESZT-t, hogy lássák a hibáit, és tudják formálni a rendszert.

- A tér rengeteg mindent magában foglalhat, sok a lehetőség benne, így valószínűleg menet közben bővítik és fejlesztik majd - tette hozzá Schneider Attila.

A rendszer jelenlegi elgondolásában még sok a kérdőjel: a tervek szerint a saját profilját mindenki láthatja, és beállíthatja, kinek legyen hozzáférése az adataihoz. Azonban, mivel a lakosság negyedének nincs internet elérhetősége, vagy nem tudja használni a számítógépet, így félő, hogy ők túlságosan kiszolgáltatottak lesznek az EESZT-ben.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!