Hírek

2017.03.21. 21:15

A magyarnak csak silány jut?

Budapest - A jövő héten készül el a vizsgálat, amely választ adhat arra, tényleg gyengébb minőségűek-e a hazánkba eljutó élelmiszerek a nyugatiakhoz képest.

Szanyi-Nagy Judit

A közelmúltban napvilágot látott felmérések alapján nemrég mi is foglalkoztunk azzal, hogy a hazai boltok polcain megtalálható áruk minőségüket tekintve eltérnek a nyugati országok boltjainak készletétől.Azonban egy új felmérés szerint nem elég, hogy silányabb termékeket vehetünk itthon - például az üdítő gyümölcstartalmát vagy a porleves sűrűségét tekintve -, mindehhez még drágábban is juthatunk hozzá. Mindenesetre a hazai vizsgálat már folyamatban van: a Magyarországra eljutó termékek minőségét, árát összehasonlítják a szomszédos országokba eljutó termékekével. A vizsgálat eredményei előreláthatólag a jövő héten lesznek publikusak.

Idén februárban mi is részletesen beszámoltunk arról, hogy a hazai polcokon található termékek összetétele sokszor nagyban különbözik például a szomszédos osztrákoknál található árukétól. Az ügy azóta sem ért véget, sőt, újabb érdekességekre hívta fel a figyelmet egy cseh kutatás. A felmérésből kiderül, hogy a régiós fogyasztók a nagy élelmiszergyártók silányabb minőségű termékeihez sokszor drágábban is juthatnak hozzá: a Prágában vásárolt - rosszabb minőségű - termékek végösszege 14 százalékkal haladta meg a németországi, drezdai bevásárlás során vásárolt azonos termékek végösszegét.

A vizsgálatot most hazánkban is elvégzik, mintegy száz termék ellenőrzésével. A felmérés eredményei előreláthatólag a jövő héten látnak napvilágot, s a cseh vizsgálathoz hasonlóan a magyarországi szakemberek is összehasonlítják a minőség mellett az árakat a nyugati országok kínálatával.

Úgy tűnik, a boltokban található áruk már nemcsak silányabbak, de drágábbak is, mint nyugaton Fotó: Shutterstock

Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a napokban arra is kitért, hogy a vizsgálatban fűszerek, alkoholos és alkoholmentes italok, fagyasztott termékek, konzervek, édesipari áruk és tejtermékek minőségét hasonlítják össze a szakemberek, részben laboratóriumi, részben jelölési, illetve érzékszervi vizsgálat alapján. Az államtitkár azt is kiemelte, hogy - a szubjektív vizsgálatot elkerülve - képzett ellenőrök, akkreditált laboratóriumokban végzik a munkát.

A visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) az élelmiszerek "kettős minőségével" kapcsolatban fordultak az Európai Bizottsághoz, indítványozva egy új fogyasztóvédelmi rendszer kialakítását. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter arra kötelezné a kereskedőket, hogy folyamatos, átlátható tájékoztatást adjanak a vásárolt termékekről; emellett pedig egy olyan jogszabály megalkotását javasolja, amelyben a kereskedők garantálják: ugyanolyan minőségű élelmiszert kínálnak az egyes régiókban.

Keddi sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke más lehetőséget is említett: - a védjegytörvény módosítása után az érintett termékeken fel lehetne tüntetni, hogy eltérő minőségben készülő áruról van szó. Az európai szabályozás ugyanis nem tiltja, hogy ugyanazok a termékek különböző összetételben készüljenek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!