Hírek

2016.09.27. 06:34

Élet, erő, egészség - Egészségnap Ráckeresztúron

Ráckeresztúr – Szűrővizsgálatok, ételkóstolók, zenés-táncos produkciók, reformételek versenye. Mindez az egészség jegyében. Idén már hatodszor szerveztek szeptember végén egészségnapot a ráckeresztúri tornacsarnokban.

Gajdó Ágnes

Az érdeklődők díjmentesen vehettek részt a különféle vizsgálatokon: számítógépes talpvizsgálaton, vérnyomás- és vércukorszintmérésen, látásvizsgálaton, állapotfelmérésen, diabétesz- és koleszterin-kockázatelemzésen. Beszélgethettek a háziorvosokkal, a védőnővel, a gyógytornásszal, a ráckeresztúri drogterápiás otthon képviselőivel.

Megismerhették az életfaprogramot, kézápolási tanácsokat kaphattak, és még egyedi üvegékszerek, valamint egy neves kozmetikai cég termékei közül is válogathattak. Az egészséges életmód fontosságára figyelmeztettek az ételkóstolókon is. Mézet, tejet, sajtot, joghurtot, reformételeket ízlelhettek meg a résztvevők. A Magyar Vöröskereszt képviselője a defibrillátor használatát mutatta be, és ambubabán szemléltette, hogyan kell szakszerűen végezni a mesterséges újraélesztést.

Az „adj vért, s ments meg három életet” felhívás keretében véradásra is lehetőség nyílt. A rendezvényen bemutatkozott a település új fogorvosa, dr. Kálmán Andrea, aki október 1-jétől várja majd a gyerekeket, felnőtteket az egészségházban kialakított rendelőben.

Az egészségnaphoz kötődött a mammográfiai szűrés. A szűrőbuszon szolgálatot teljesítő Kisbejné Dusa Melinda elmondta, a néhány perces, minimális fájldalommal járó vizsgálat életet menthet, érdemes tehát élni a lehetőséggel minden negyvenöt és hatvanöt év közötti nőnek, hiszen a korai stádiumban felismert emlőrák gyógyítható. A mosolygós röntgen asszisztens utalt rá, hogy bár röntgensugárral történik a vizsgálat, nem kell tőle félni, hiszen nagyon kicsi a sugárzás mértéke, még védőfelszerelés sem szükséges hozzá.

Máté Viktória, az egészségnap szervezője a PSA-szűrővizsgálatot emelte ki a kínálatból. Évente négyezer-ötszáz–ötezer férfit diagnosztizálnak prosztatarákkal, ezért jó lenne, ha az édesapák, nagypapák közül minél többen vigyáznának jobban az egészségükre. A helyszínen a Movember egyesület szakképzett munkatársai végezték a szűrést, amely egyetlen tűszúrásból állt. Ötvenöt férfi jelentkezett a vizsgálatra, ami igen jó arány.

Az egészségnapon fellépett a ráckeresztúri Mákvirág Tánccsoport Egyesület és az ercsi Johara hastánccsoport. A szórakoztatás mellett a mozgás egészségmegőrző szerepére is felhívták a figyelmet, hiszen a sport, a tánc hozzájárul a harmonikus élethez. Ahogyan a kiegyensúlyozott étkezés is – a reformételek versenyét éppen e célból hirdették meg. Herkli Istvánné zablisztből készült piskótatekercse vitte el a pálmát. Az egészségnapra látogatók sorsjegyet kaptak, s a rendezvény végén a szerencsések vásárlási utalványt, ajándékkosarat, géllakkozást, mézet, üvegékszert, tortát, tejtermékeket nyerhettek.

A rendezvényt az önkormányzat, valamint több helyi cég és vállalkozó támogatta. Az egészségnap fővédnöke, dr. Bánovics Ilona háziorvos úgy véli, a hangsúly a betegségek megelőzésén van, ezért érdemes a szűrővizsgálatokon rendszeresen megjelenni, s nemcsak a testi, hanem a lelki egészségünkkel is törődni.

Fotó: Gajdó Ágnes

A doktornő receptre írná föl mindenkinek a következő négy, patikákban nem kapható „gyógyszert”: tanulás, szeretet, türelem, bölcsesség. „Ha tanulsz, akkor tudsz szeretni. Ha szeretsz és tanulsz, akkor már elég bölcs vagy. S ha elég bölcs vagy, akkor meglátod, hogy még többet kell tanulnod ahhoz, hogy tovább tudd vinni ezt a folyamatot. És van egy negyedik összetevő is, a türelem. Ezek nélkül nehéz élni, s ezek kellenek ahhoz, hogy meglegyen a lelki békénk.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!