Hírek

2015.05.14. 15:17

Életfa program és a H2O-modell Abán

Aba - A város két iskolája is új forrásokhoz jutott a közelmúltban. Megnéztük mire fordítják a pénzt.

Tribolt Lajos

Az Aba Sámuel tagiskola az anyaintézménnyel, a perkátai iskolával együtt 20 millió forintot nyert az Innovatív Iskolák Fejlesztése második ütemében, a Befektetés a jövőbe program keretében. Mindez a H2O oktatási modell alapján, amely esélyt ad a hátrányos helyzetű tanulóknak és lehetőséget a tehetségek fejlődésének.

A H2O Program alapja a Stanford Egyetemen kidolgozott Komplex Instrukciós Program (KIP). A program lehetővé teszi a tanárok számára a magas szintű csoportmunka szervezését olyan osztályokban is, ahol a tanulók közötti különbségek (tudásbeli, szociális, kulturális, nyelvi) tág határok között mozognak.

A szülők is beszálltak abba a társadalmi munkába amelynek keretében a hétvégén lefestették a kerítést és a játékokat

Az Aba Sámuel iskolában a továbbképzésben a tanárok fele résztvesz. De rendezvények is lesznek, így természetközeli táborok, KRESZ-teszt a nyári vakáció előtt, sportnap, angolnyelvi verseny és egy alsóból a felsőbe átmenetelt segítő program.

2015. júniusában végez az első olyan osztály, akik az Életfa programban kezdték meg iskolai tanulmányaikat nyolc évvel ezelőtt. Az Aba Sámuel Tagiskola életfás osztályai és a Sárvíz Alapfokú Művészeti Iskola olyan nyolc évet tudhat maga mögött, amikor minden kialakult, minden változott az Abai életfa programban. Az Abai életfa kompetenciaprogram hagyományőrző iskolai program.

Alapja a népművészet értékeinek XXI. századi újraértelmezése, felhasználása az oktatás-nevelésben. Egybefűzi, összekapcsolja az általános iskolai tananyagot, a művészeti tevékenységeket és a magyar népművészetet, ezáltal egységben, egymást kiegészítve jut el a gyermekekhez a testi-lelki-szellemi táplálék.

A most a KLIK által elnyert pályázat keretében kapott 12 millió forintot továbbképzésekre, s olyan családi rendezvényekre fordítják, amelyek lehetővé teszik a szülők jobb bekapcsolódását az iskola munkájába.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!