Hírek

2016.07.14. 12:50

Életképek a nagy vihar után – Sártenger az EFOTT-on

Az EFOTT szervezői elmondták szerdán nem fújták le a koncerteket, minden betervezett programot, koncertet megtartottak, csak átszervezve, csúsztatva, fedett koncerthelyszíneken

Buthy Lilla

Elmosta az eső az EFOTT szerdai napját: a bulizók csütörtök délelőtt sártengerben dagonyáztak, de már felszakadozott a felhőzet, hétágra sütött a nap, szólt a zene. A vihar után a szivattyúzás adta a legtöbb feladatot a hivatásos tűzoltóknak és a velencei önkéntes tűzoltóknak is. Pavelcze Lászlótól, a Baptista Szeretetszolgálat veszélyhelyzet kezelési igazgatójától úgy tudjuk a szerdai nagy viharban senkinek sem esett komoly bántódása a fesztiválon, a szolgálatot teljesítő mentőápolók kéz-és lábsérüléseket, ficamokat láttak el.

Pallag József főtörzszászlós kérdésünkre elmondta, a vízi rendőrök a másodfokú viharjelzés idején mindenkit figyelmeztettek, majd kiparancsoltak a vízből.

Ottjártunkkor sok hátizsákos fiatalt láttunk távozni a fesztivál területéről, de sokan csupán fedett szállást kerestek maguknak a viharos éjszaka után. Ugyancsak helyszíni pletykák szerint néhány bikinit áruló boltos lány úgy megijedt a hatalmas villámokkal érkező „égi csapástól”, hogy standjukat elhagyva elfutottak. A bikiniket elhordták, a kár milliós nagyságrendű.

A kempingben sok sátor romokban hevert, a kerítésen ruhák száradtak, előkerültek a gumicsizmák, bakancsok, sőt volt, aki ezek híján szimplán szatyrokat, zacskókat kötött a lábára, vagy még azt sem, sokan mezítláb csúszkáltak a sárban. Ennek ellenére a megszólaltatott fiatalok jókedve töretlennek látszott:

-  Mozgalmasan telt az éjszaka. Mindenünk elázott. Először a színházba menekültünk, aztán sátorról sátorra futkorásztunk, mint az ősemberek. Próbáltunk fedezéket találni. Három körül értünk vissza a kempingbe, a sátrunk alján legalább két centis víz volt. Nagy fejtörés volt, hogy aludjunk. Rosszabb is lehetett volna, nem volt vészes – mesélte nevetve Balázs és Jani.

- Mi gödörben voltunk, a sátor alatt megállt a víz. Aludni szinte semmit nem tudtunk, de a sátrunk egyébként megúszta. Az első vihar után már nem hagytuk el a kempinget. Valaki napernyőt tartott a feje fölött, de nyilván kifordította azt is a szél. Nem nagyon lehetett védekezni a lezúduló víz ellen - tette hozzá Vanessza és Enikő, akik Szécsényből érkeztek a fesztiválra.

A szervezők délelőtt elmondták, a terület víztelenítése folyamatban van. Hozzátették, a szerdai viharra a katasztrófavédelemmel együtt készültek fel, a biztonsági protokoll szerint. A területet a katasztrófavédelem munkatársaival folyamatosan ellenőrzik, ahogy a területen lévő fákat is. A kempingben meleg teát is osztottak délelőtti hűvös időben. Az elterjedt pletykákkal ellentétben a csütörtöki programokat is a kiírás szerint tartják meg. A programok esetleges helyszínváltozásait a hivatalos csatornáikon (facebook, tábori rádió, színpadok) folyamatosan közvetítik majd, a fesztiválozókat arra kérik, figyeljenek ezekre a felhívásokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!