Hírek

2014.08.08. 10:45

Életveszélyes a Kádár villa

Balatonaliga - Boldogan jelentem, élve megúsztuk! Mármint a látogatást a Club Aligában található Kádár villában.

B. Kiss László

Amikor a terület tulajdonosának, a Pro-Mot kft-nek üzemeltetési igazgatója levelében közölte, hogy ugyan szívesen látnak minket, a Kádár villát azonban csak saját felelősségünkre kereshetjük fel, mivel ÉLETVESZÉLYES, nagyvonalúan átsiklottam eme mondat fölött. A következő mondatnak "Kifezetten kérem, hogy óvatosságból az épületben csak a legszükségesebb ideig tartózkodjanak!" sem tulajdonítottam különösebb jelentőséget.

Az egykori zárt terület, az állampárt üdülője Balatonaligán, a tó innenső csücskében található. A csaknem 50 hektáros területet még Rákosi kommunizálta el, de utódjának, Kádár Jánosnak is kedvelt helye volt a több tíz méter magas, függőleges löszfal védelmében meghúzódó, csaknem két kilométeres partszakasszal rendelkező terület, melyet kutyás, fegyveres őrök felügyeltek. A pártüdülőt, ahol a bolti árnál lényegesen olcsóbban lehetett például NDK Radeberger sört kapni, (egyáltalán, kapni lehetett!). kerítés osztotta ketté belül is. A Balatonvilágos felé eső részen üdültek a mezei párttagok, az Akarattya felöli részén pedig a főelvtársak . Itt található az a manapság Castro villának nevezett, földszintes, szocreál épület is, ahol a baráti országok vezetőit, a külföldi pártvezéreket vendégül látták.

A Kádár villa homlokzata

A Kádár János által használt villa későbbi építésű, lapos tetejű, kocka alakú épület. Az alapterülete nincs talán nyolcvan négyzetméter sem. A római négyes számot viselő épület üvegfalú homlokzatával a Balaton felé néz, A lambéria borítású bejárati ajtó hátul nyílik. Amikor némi feszegetés után enged a fa, és föltárul a villa belseje, áporodott szag és szürrealisztikus látvány csap mellbe minket. Egyből rájövök: az igazgató által írottakat illik halálosan komolyan venni. A bejárati ajtón belépve tágas hallba jutunk, abból nyílik a nappali. Monoton ritmust dobol a mennyezetről csöpögő esővíz, amely az évek során alaposan eláztatta a nagyméretű és súlyos gipszlapokból álló álmennyezetet. A gipszlapok egy része ennek következtében már lezuhant és ripityára tört, másik részük azonban még dacol a gravitációval: sarkuknál fogva - Damoklész kardjaként - csüngenek alá a plafonról. A szentlélek tartja csak a magasban őket.

Víz és az álmennyezet törmeléke borítja padlót. Penészes dohányzóasztal, ülőgarnitúra, a hetvenes évek stílusát idéző, nagy, kerek fogantyúkkal ellátott szekrénysor alkotja a nappali berendezését. Azt, hogy milyen lehetett Kádár János idejében a kárpit színe, csak a jóisten mondaná meg. Penészesek ugyan, ám - meghökkentő módon - még egybe vannak a bútorok a többi helyiségben is. (Ez alól egyedül a gardróbszekrények jelentenek kivétételt.) A hálószobában franciaágy, a nappaliban találhatóhoz hasonló szekrények állnak. A gombától zöldellő falakról lepedőkben lóg a tapéta. A kisszobában felnyitott heverők, a falnál polc, amelyben - az elektromos vezetékről meg a dugóról következtetve - belülről megvilágított bárszekrény is volt. A villában található összes luxus kimerül az álmennyezet fölé rejtett szellőztetőberendezésben. A korabeli légkondit - úgy tudjuk - Kádár feleségének kedvéért szerelték föl, mert nem nagyon bírta az itteni klímát, a páradús levegőt, amely megreked a magaspart alatt.

A fürdőszoba sem volt fényűzőnek mondható. Normál kád, szimpla mosdókagyló, a WC csésze mellett piros színű, műanyag szemetes. A zuhanyfülkét, ami nem látszik a fotón, végig csempe borítja. Egyedül a bidé az, ami akkor még nem volt túl elterjedt

 

2007-ban, amikor a Pro-Mot megvásárolta a területet, a Kádár villát már évek óta nem használták. Az épületet az általuk végzett műszaki vizsgálat is használatra alkalmatlannak találta - mondta el a Fejér Megyei Hírlapnak Maukner Krisztián, az üzemeltetési igazgató, aki ugyanakkor hangsúlyozta: mivel azonban a Kádár villának több szempontból is kiemelkedő jelentőséget tulajdonítanak, nem kívánják elbontani. Mint fogalmazott: kezdettől számolnak a helyreállításával, és a területen tervezett, 75-80 milliárd forintos ingatlanfejlesztésbe történő integrálásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!