Hírek

2016.08.23. 13:04

Életveszélyben lévő beteg a mentőhelikopteren - a felcsúti sérültet nem volt könnyű célba juttatni?

Felcsút, Székesfehérvár - Tizenhét percen keresztül állt a mentőhelikopter Felcsútnál egy életveszélyesen sérült beteggel. Hosszú időnek tűnik ez, főleg olyankor, amikor minden perc számít, s amikor két lehetséges kórház is azt javasolja, vigyék máshová a beteget. A miértre kerestük a választ.

S. Töttő Rita

Hétfőn egész nap esett az eső. Nem tudni, hogy a borult idő, a csúszós út vagy valami teljesen más okozta a balesetet Felcsút közelében, de borzasztó tragédia lett a vége az esős nap délutánjának: egy személyautó teherautó alá szorult, melynek következtében az autóban utazó három utas súlyosan megsérült.

A helyszínre érkező tűzoltók bravúrosan teljesítettek: megemelték a pótkocsit, kihúzták alóla az autót, melynek a tetejét is le kellett vágni azért, hogy hozzáférhessenek a sérültekhez. Sajnos még így sem tudták megmenteni a sofőr életét.

Egy férfi életveszélyesen megsérült, nyílt koponyasérülést és fedett hasi sérülést állapítottak meg nála a mentők. Sérülését olyan súlyosnak ítélték, hogy mentőhelikoptert hívtak, amely hamarosan meg is érkezett a helyszínre.

A feszült pillanatok pedig ekkor kezdődtek: hová vigyék a sérültet?

A mentőhelikopter a felcsúti esetnél, ahol el kellett dönteni, ki tudja fogadni s ki nem (Fotók: Koppán Viktor)

A megyei vezető mentőtiszt akkor, lapunk érdeklődésekor időt kért, hogy kiderítse a pontos helyszínt. Volt szó a Honvéd kórházról, majd a fehérváriról is. Aztán ismét a Honvédról, ahová végül a beteg került. A mentőtiszt azonban hangsúlyozta: a fehérvári kórháznak törvényi kötelezettsége lett volna fogadni a sérültet, tekintve, hogy nem speciális, hanem traumatológiai sérüléssel vitték volna be. Amely szempontból pedig az intézménynek felkészültnek kell lennie.

– Miután súlyponti kórház a megyei, ők minden egyes beteget, sérültet kötelesek felvenni. Vannak olyan speciális esetek, például a súlyosan égett beteg, akinek az ellátása Fehérváron nem megoldott, de ezúttal nem erről volt szó – szögezte le kérdésünkre László Gyula András, megyei vezető mentőtiszt s hozzátette: – Nincs mérlegelési lehetőségük, felkészültnek kell lenniük egy életveszélyes beteg ellátására.

(Fotók: Koppán Viktor)

A Honvéd és a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház úgynevezett „súlyponti” intézmény, azaz a hétfői beteg szempontjából ugyanazt a szintű ellátást kell, hogy kapja. A központi mentésirányítás azonban hiába küldte volna Székesfehérvárra a beteget, ott már nem tudták fogadni. S amíg a kórházak, a mentőhelikopter és a központi mentésirányítás között zajlott a diskurzus, a baleset helyszínén eltelt 17 perc.

– Ez valóban igaz – tette hozzá a mentőtiszt, ám hangsúlyozta -, de ennyi időre a mentőknek szükségük volt ahhoz, hogy a beteget szállítható állapotba tudják hozni.

Kíváncsiak voltunk a székesfehérvári kórház álláspontjára is. Csernavölgyi István főigazgató elárulta: a baleset kapcsán a kórházi ellátási folyamatot áttekintették. – A betegirányítás kapcsán napi szinten kell hasonló döntéseket hoznunk – tette hozzá a főigazgató, aki szerint minden hasonló esetnél két fő szempont érvényesül: hová kerülhet leghamarabb a beteg és hogy hol van szabad műtőasztal.

Tehát a kórház pillanatnyi kapacitásán is múlik, képes-e biztonsággal fogadni egy életveszélyes állapotban lévő beteget vagy sem. A felcsúti esetnél egyébként volt súlyos sérült is, aki hamarabb került a fehérvári kórházba, őt el is látták az orvosok, állapota stabil. Az életveszélyes állapotban lévő beteget is végül stabil állapotban sikerült átadni annak a kórháznak, ahol szabad műtőasztal is rendelkezésre állt.

Információink szerint a központi mentésirányítás főorvosa az ügyben bejelentést akart tenni az ÁNTSZ-nél, de később Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője lapunk megkeresésére elmondta: a hétfői balesettel közel egy időben más helyszíneken is történtek súlyos balesetek, melyek sérültjei sürgős kórházi felvételt igényeltek.

– Információim szerint a területileg illetékes székesfehérvári kórház az egyszerre érkező több súlyos, életveszélyes sérült megfelelő ellátása érdekében javasolta a mentésirányítónak, hogy a mentőhelikopter lehetőség szerint másik kórházba vigye az életveszélyesen sérült fiatalembert. A János Kórház leszállóhelye a pillanatnyi időjárási körülmények miatt nem jött számításba, így a sérültet a Honvéd kórházba vitték, ahol felvételt nyert. A beteg-elhelyezés szervezése közben a sérült állapotát stabilizálták, a szükséges helyszíni beavatkozásokat a mentőhelikopter személyzete elvégezte – árulta el és hangsúlyozta: a fentiek alapján tehát az látszik, hogy a székesfehérvári kórház a beteg felvételét nem elutasította, hanem a fokozott terheltségre tekintettel más kórházi elhelyezést javasoltak.

Közben az is kiderült, kik ültek a szerencsétlenül járt autóban. A 2060.blog.hu információi szerint a bicskei futball utánpótlás tagját, Buzár Dávidot és családját érte a baleset. Édesapját már nem tudták megmenteni, Dávid pedig koponyaműtéten esett át.  fiatalember közösségi oldalát elárasztották a jókívánságok, mindenki szorít neki, gyógyulást és kitartás kíván neki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!