Hírek

2014.12.26. 15:25

Az ördög most is a részletekben bújt meg - más is tanuljon belőle

Székesfehérvár - Nászajándéknak szánta a 230 ezer forintos edénykészletet, de azért nem akart 120 ezer forint kamatot ráfizetni. A részleteket nem olvasta el, és bőven lejárt a törvényben biztosított 14 nap, amíg visszamondhatta volna a szerződést.

S. Töttő Rita

Nem lehet elég termékbemutatós történetet elmesélni: mindig, minden alkalommal akad valaki, aki elsiklik a részletek felett. A nagyszabású előadásokon, ahol csak úgy röpködnek a százezres, milliós tételek és nyeremények, olyan tömegpszichózist képest létrehozni az előadó, amelytől még a legszemfülesebb résztvevő is elvarázsolódik. Épp azt a korosztályt célozza meg, amely még hisz abban, hogy a szó, ami elhangzik, a valóság. Ma már Székelyné is tudja, hogy a lényeg az elhallgatott információban van. De kezdjük az elején:

- Egy napon felhívtak a szervezők, hogy nyertem valamit. Én ugyan már akkor is tudtam, hogy ez nem igaz, ennek ellenére elfogadtam a meghívást egy termékbemutatóra kezdi történetét a nyolcvanhat éves, ámde fényes gondolkodású, okos hölgy. Ideje volt, kedve volt, miért ne menne? mondta. Az előadáson végül, ki tudja hogyan és miért, de megnyerte a főnyereményt . Nem tartottam rá igényt, miért is vásároltam volna meg sok százezer forintért egy masszázs fotelt? Ami attól volt főnyeremény , hogy állításuk szerint igen jutányos áron jutottam volna hozzá - meséli. De úgy döntött, hogy azért nem megy el üres kézzel: Kinéztem magamnak egy nagy doboz minőségi edénykészletet, amelyet valamelyik unokám nászajándékaként képzeltem el. Mondták, hogy az ára 230 ezer forint, amelyet én havi 10 ezer forintos részletekben kívántam törleszteni.

Székelyné edénykészletet vásárolt, amihez hasonlóban főz ő maga is

Az előadó pedig rábólintott, rendben, így is viheti a hölgy. Ám azt már nem tette hozzá, hogy a havi 10 ezer forintos részlet nem 23, hanem 36 hónapig fizetendő, ami azt jelenti, hogy 120 ezer forinttal többe kerül így az edénykészlet (azért 120 ezer, mert ott a helyszínen még elkértek tőle egy 10 ezrest is). Elismerem, hibáztam, amikor nem olvastam át a szerződést, amelyet aláírtam - mondja Székelyné.

A helyszínen kifizetett 10 ezer forint után hazament és várta, hogy megérkezzen a termék. Ami meg is jött, és ezért megbízást adott a bankjának egy rendszeres 10 ezer forintos utalásra, még 23 hónapra. Át is ment a következő részlet azonnal, majd pedig több mint tizennégy nappal később felhívták a termékbemutatós céggel kooperáló banktól. Ekkor derültek ki a fránya részletek. Székelyné az első döbbenet után megmakacsolta magát: Az biztos, hogy én nem fizetek plusz 120 ezer forintot! Rendben van, hogy kamat is van rajta, de ennyi? - háborgott. Ám ekkor már nem sok mindent tehetett, hiszen a mai törvények szerint a termék átvételétől számított 14 napig mondhatja vissza - a fogyasztóvédelmi törvény megfogalmazásával élve - az üzlethelyiségen kívül kötött szerződést. Talán nem véletlen, hogy a banktól a tizennégy nap lejárta után jelentkeztek? - gondolkodott hangosan Székelyné. Mehetett volna bíróságra, de kinek van kedve hónapokig vagy akár évekig pereskedni egy edénykészlet miatt? Úgy döntött hát, hogy valahogy összeszedi a termék vételárát és egyben kifizeti. Át is utalta az összeget a banknak és jelezte, hogy részéről lezártnak tekinti az ügyet. De szeretném, hogy mások okuljanak az én hibámból! Ne higgyenek el mindent és olvassák át részletesen a szerződést, ha nem máskor, hát ha hazaértek tette hozzá. Mert akkor még nem késő!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!