Hírek

2013.05.17. 18:38

Elhunyt dr. Csingár Antal

Május 13-án délután közúti balesetben dr. Csingár Antal életét vesztette.

„Kiemelkedő személyiséget, igazi Gyógyítót és igaz embert vesztettünk el.

1993-ban érkezett Székesfehérvárra, ahol megteremtette a Sürgősségi Osztályt, megújította és kiépítette a Központi Anaesthesiológiai és Intenzív Osztályt. Később orvos igazgatóként és főigazgatóként a Szent György Kórház modern struktúráját, szakmai fejlesztését köszönhetjük neki. Széles szakmai rálátása, kreativitása, tapasztalata révén a kórház szakmai előrelépését országosan elismert szakemberek megnyerésével és korát megelőző lépésekkel biztosította. A sürgősségi ellátás modernizálásának motorja volt, nem kis részben neki köszönhetjük annak ma is kialakulóban lévő rendszerét. Közéleti aktivitása is a betegellátás javítását szolgálta.

Közvetlen munkatársai ma is csak úgy emlegetik „a Főnök”. Igazi egyéniség, minden helyzetben lenyűgöző, soha nem sablonos. Máig idézzük gesztusait, megfogalmazásait.

Igazi eleme a gyógyítás, ahol élő példája, hogy ezt jól csak szeretetből lehet csinálni.

Mindig előttünk van a jelenet, mikor az idős néni kicsit megszeppenve próbálja eltalálni a helyes megszólítást:

„Nem is tudom minek szólítsam, Főorvos Úr?..

Félmosoly - szólítson fiamnak” – egy szemeszter orvosi kommunikációval ér fel.

Ius aegroti suprema lex – a beteg üdve a legfőbb törvény – ez vezette életében. Nem riadt vissza a konfliktustól, harcolt, ha kellett, de tudott kompromisszumot kötni. Elveit nem adta fel, haragot nem tudott tartani.

Franciaországi munkája után Angliában majd Ausztriában dolgozott a tőle megszokott magas szakmai színvonalon. Szabadságra jött haza, születésnapját ünnepelte.

Nyugodjon békében, emlékét megőrizzük.

kórház dolgozói”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!