Hírek

2015.08.13. 19:36

Elismerés a tűzoltónak, aki életet mentett

Velence – Elismerő oklevelet és egy szép órát is kapott életmentő tettéért csütörtökön Schrick Péter tűzoltó Simon László kormánymegbízottól. Néhány napja rosszul lett egy kamionsofőr egy velencei benzinkúton.

Hajnal Csilla

Schrick Péter tűzoltó főtörzsőrmester egy osztrák és egy magyar férfival közösen megmentette a sofőr életét azzal, hogy azonnal megkezdték az újraélesztést. Tettét példaként állítja a megye minden lakója elé Simon László kormánymegbízott, aki elismerő oklevelet és tárgyjutalmat is átadott Péternek, aki kislányával, Amirával érkezett a találkozóra.

Schrick Péter és kislánya, Amira az elismerő oklevéllel

– Nem mérlegeltem, nem gondolkoztam, hanem azonnal nekiálltam az újraélesztésnek. Én sem vagyok persze „gyakorlott” életmentő, hiszen ez az eset volt az első, amikor így mentettem meg egy ember életét. Ha valaki akkora életveszélyben van, mint amilyenbe a kamionsofőr került, a szakemberek szerint már nem tehetünk nagy kárt, ezért nem szabad félni attól, hogy valamilyét eltörjük. Négy perc után már hiába érkezik ki a mentő a legszuperebb eszközökkel, ha valaki nem kezdte meg az újraélesztést – ezzel a sokkoló ténnyel bíztat mindenkit arra Schrick Péter, hogy merjen életetet menteni. Mint mondja, biztos abban, hogy az eset után sokan kattintottak az újraélesztős videókra, ám reméli, nem csak két napig lesznek ezek a kis filmek slágerek.

– A hivatásos tűzoltó szolgálata nem ér véget a 24 órás készenlét után: ha a szükség úgy hozza, a tűzoltó a szabadnapján is életet ment – emelte ki Simon László kormánymegbízott, aki fontosnak tartja, hogy a közszolgálatban dolgozók közül minél többen elsajátítsák a reanimáció alapjait, hiszen ahogyan a történtek is mutatják, életmentő, ha a kritikus három-négy percen belül elkezdődik az újraélesztést, amíg érkezik a segítség.

Az eset kapcsán az újraélesztés oktatásának fontosságát hangsúlyozza Sirák András, aki maga is rendszeresen tart ilyeneket. A főorvos Velencén háziorvos, de mentőorvosként is dolgozik, így éppen ő volt, aki a laikus életmentők után folytatta a kamionos ellátását a benzinkúton.

– Ha ők nincsenek, ha nem kezdik el azonnal a reanimációt – mondja –, akkor nekünk már nem lett volna dolgunk a beteg mellett. Minden hasonló esetre igaz, hogy a laikusok, ha teszik, amit kell, esélyt adnak az életre. Itt, a benzinkúton ráadásul volt defibrillátor is, egy olyan berendezés, amelyet kifejezetten nem hozzáértők számára fejlesztettek ki. A gép mondja is, hogy mit kell csinálni.

Egy ehhez hasonló defibrillátor segített a laikus újraélesztőknek a hét elején a velencei benzinkútnál – mutatja Sirák András főorvos

A főorvos szerint az iskolákba, a forgalmas közintézményekbe, a bíróságokra, a bankokba hasznos lenne ilyeneket beszerezni, ahogyan az is nagyon jó lenne, ha ezeken a helyeken – ha nem is mindenkinek –, de sokaknak kellene ismerni az újraélesztés alapjait. Ez egyébként egyáltalán nem lehetetlen, egy érettségivel bíró ember egy négyórás tanfolyamon ezt minden további nélkül képes elsajátítani. Persze, kevés, ha csak megtanulja – emeli ki újra Sirák főorvos, alkalmazni is kell, ha arra kerül a sor. És mutatja az általa írt könyvet, amelyben az ábrákon látszik, hogyan kell összekulcsolni a két kezünket ahhoz, hogy aztán kezdjük a szívmasszázst (az érvényes protokoll szerint egyébként felnőtteknél harminc kompresszió után két befúvást kell alkalmazni, gyerekeknél 15 után jöhet a két befúvás). Ez is jó, az is jó – lapozgatjuk a könyvet, csak ez, a zsebre dugott kéz nem jó – mutatja a főorvos, aki arról is beszél: Velencén a vízi rendőröknek hosszú évek óta minden szezon kezdetkor tartanak reanimációs tanfolyamot. Most pedig azt szeretné elérni, hogy az iskolában a pedagógusoknak, illetve az érdeklődő lakosoknak is legyen lehetőségük ilyen tanfolyamon részt venni.

– Ha elérnénk azt, hogy minden tizedik ember ismerje és alkalmazni is tudja az újraélesztéshez szükséges alapokat, nagyot lépnénk előre. – summáz a főorvos, és nem felejti megemlíteni azt sem: lehetnének többen, akik oktatják ezeket az ismereteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!