Hírek

2017.05.28. 19:40

Éljetek boldogul! - Elköszöntek Fehérvártól a végzősök

SZÉKESFEHÉRVÁR - A latin "Valete!" azt jelenti, "Éljetek boldogul!", s egyben egy útra bocsátó áldás az Alma Mater részéről.

Szanyi-Nagy Judit

A selmeci diákhagyományok egyike a valétálás, amely a latin „Valete!” szóból ered. Ennek jelentése „Éljetek boldogul!”, s egyfajta jókívánság az egyetemtől, a nagybetűs, latin Alma Matertől a végzős hallgatók számára. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézet diákjai ápolják ezeket a selmeci hagyományokat: nemrég a rönkhúzásban vettek részt, most pedig végzősként a szalamanderben és a valétálásban.

Az előbbi lényegében a valétálás része; ekkor fáklyás menetben vonulnak végig a diákok a belvároson, elbúcsúzva az otthont adó településtől. A valétálás részét képezi még a szakestély is, melyet jellemzően a búcsúztatás előtt tartanak a végzősök. A fáklyás menetet követően pedig megkezdődnek az igazi búcsúztatók: hol szóban, hol pedig különféle feladatokkal...

A selmeci diákhagyományok egyike a valétálás, amely során a végzős évfolyamok hallgatói búcsút vesznek az egyetemtől és az otthont adó várostól. Ennek részeként szombaton este fáklyás menetben vonultak végig a diákok a belvároson, egészen
a Hősök terének hátsó erkélyéig, ahol a további "szertartások", búcsúztatók kezdődtek.

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézetének hallgatóit Székesfehérvár nevében Mészáros Attila alpolgármester búcsúztatta, megköszönve nekik, hogy felsőoktatási tanulmányaikhoz ezt a várost és ezt az egyetemet választották, ezáltal is színesítve a helyi diákéletet.

Az alsóbb évfolyamosok kirugdalták a végzősöket
Fotó: MA

A végzősök nevében Mosoni Gellért (Gege) búcsúzott a várostól. Beszédében kiemelte: a Geoinformatikai Intézetben (GEO-ban) eltöltött évek alatt olyan szorossá vált a diáktársak közötti kapocs, hogy biztos benne, az egyetemi éveket követően is megmarad majd közöttük ez az erős összetartás.

A beszédek után a hagyománytisztelő végzősök kört alkottak, dalra fakadtak, egy (vagy két) utolsót kortyoltak az évfolyamkorsóból, s annak kiürültekor összetörték azt. A cserepekből aztán mindenki hazavihetett magával egyet emlékül.

A búcsúzást a Szent István-székesegyház előtti téren zárták: ekkor az alsóbb évesek jelképesen kitessékelték, pontosabban kirugdalták a végzősöket a városból. Többek között Gáti Bencét is, aki Szombathelyről jött Székesfehérvárra: - Többen a középiskolából érkeztünk ebbe
a városba, barátok voltunk, vagyunk. Nagyon szerettük Fehérvárt, jó diákéletünk volt itt - mondja a most búcsúzó Bence.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!