Hírek

2016.02.18. 17:48

Elkelt a szétlopott bodajki kastély - A biztonsági őr a vádlottak padján

Gazdára talált a bodajki kastély. A dologról a kastély őrzésével korábban megbízott férfi perén értesültünk.

B. Kiss László

Novemberben kezdődött és csütörtökön folytatódott annak a férfinak a büntetőpere, akit azzal vádolnak, hogy a gondjaira bízott bodajki műemlék kastély épületéről összesen csaknem 1.9 millió forint értékben szerelt le tárgyakat, így többek közt 361 méter hosszú vaskerítést, erkély- és lépcsőkorlátot, ereszcsatornát és 53 öntöttvas radiátort. A vádirat az ő számlája írja a kastély parkjában az öreg fák jogtalan kivágást és eltulajdonítását is mintegy 1,3 millió forint értékben. A korábban a kastély őrizetével megbízott férfi az első tárgyaláson elmondta: 2012 augusztusa és október között – családi okok miatt –– hazautazott a Nyírségbe. Onnan visszatérve észlelte, hogy több minden hiányzik. Minderről értesítette a kastély tulajdonosát.

A bíróság a csütörtöki tárgyalásra megidézte a Dega cégcsoport tulajdonosát. A Dega 2007-ben egy korábbi polgármester idején vásárolta meg az önkormányzattól a kastélyt. A cégcsoport ellen időközben felszámolás indult, melynek keretében többször is meghirdette eladásra az ingatlant a felszámoló. Deák Gábor tanúvallomásában úgy nyilatkozott, hogy tíz éve áll munkakapcsolatban a vádlottal, és soha nem volt vele probléma. Azt is megjegyezte, hogy – idézem – „könnyű egyetlen emberre ráhúzni a vizes lepedőt". Megyeri Mária bírónő a megidézett tanúkhoz intézett kérdései – többek közt – annak megállapítását célozták, hogy vajon nem fordulhatott-e elő olyan, hogy a vádiratban szereplő dolgok esetleg már azt megelőzően eltűntek, hogy a kastély a Dega tulajdonába került,

A képen a bíró, Megyeri Mária, valamint a vádlott látható. Fotó: Molnár Artúr

2009 nyarán a – részben az utcafronton húzódó – vaskerítés még biztosan megvolt – ezt Wurczinger Lóránt, Bodajk jelenlegi polgármestere jelentette ki, akit szintén tanúként idézett meg a bíróság. A vádiratban foglaltakat látszik alátámasztani egy szintén tanúként beidézett fuvaros a bíróság előtt tett vallomása is. Eszerint a teherautó-sofőrt a vádlott egy ízben arra kérte, hogy vashulladékot vigyen a fehérvárcsurgói ócskavastelepre. A hulladékot, amely összedarabolt vaskerítés volt, a vádlott és egy másik személy rakta föl a kocsira. A bíró ezt követően szembesítést rendelt el, mely eredménytelen volt, a vádlott ugyanis kijelentette: ilyen nem történt.

A tárgyalás során hangzott el az is, hogy a bodajki kastély januárban vevőre talált.

A tárgyaláson betegsége miatt nem jelent meg a Dega ügyvezetője, akit újra megidéznek. Megyeri Mária, mint elhangzott,   fontosnak tartja továbbá annak a tisztázását is, hogy a kastély eladásakor készült-e leltár.

A tárgyalás május 12-én folytatódik.

Kapcsolódó cikkek:

Több millió forintos kárt okozott a bodajki kastély biztonsági őre a vád szerint

Bodajki kastély ügy: Börtönévekre váltják át a kárt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!