Hírek

2016.04.12. 09:12

Elképesztő: 104. születésnapján köszöntötték a legendás pilóta egykori fegyvermesterét

A székesfehérvári repülés idén ünnepli századik születésnapját, Vanka Imre, aki sokáig a börgöndi reptéren is szolgált, pedig ma, azaz április 12-én lett 104 éves! A jeles alkalomból az Albatrosz Repülő Egyesület nevében Sági István és Tihanyi Tamás köszöntötték őt a csákvári idősek otthonában.

Házi Péter

Imre bácsi 1912. április 12-én született Székesfehérváron. Nagy családban nevelkedett, kilencen voltak testvérek. 1942-ben nősült, egy fia és egy lánya, aztán négy unokája és nyolc dédunokája született. Az egykori Remoszban, a sóstói repülőtéren megalakult Repülő és Motorszerelő Iskolában tanult. A második évfolyamba járt és 1932-ben harmadik legjobbként végzett, mint fegyvermester. Egy ideig együtt szolgált Szentgyörgyi Dezsővel, a második világháború legendás, 33 légi győzelmet szerzett mesterpilótájával is. Vanka Imre az 1938-as híres kihelyezett székesfehérvári országgyűlés alkalmával a díszszázad tagja volt. A háborús éveket túlélte, nyugati hadifogságból tért haza ezért a kommunista rendszer bűnösként kezelte, egy ideig alkalmi munkából élt, aknát szedett. Később visszatérhetett a Néphadseregbe, s a szolnoki, a kecskeméti, a szentkirályszabadjai repülőtéren szolgált fegyvermester tiszthelyettesként, majd hazatért Fehérvárra, a sóstói Motorjavítóba, az Ikarusz-gyár elődjébe. A buszgyár műszaki szakembereként ment nyugdíjba 1972-ben. Nagy szerelme, a túrázás idős koráig elkísérte, a munka mellett a család, a természet szeretete határozta meg egész életét.

Amint századik születésnapján lapunknak elmondta: - Soha nem hittem volna, hogy megérem a századik születésnapomat, éppen ebből adódóan nem is készültem arra, hogy miként fogom majd megünnepelni ezt a jeles évfordulót!

Az ünnepelt szerint két olyan tulajdonsága van, ami segíthetett e magas kor elérésében: Mindig szeretett a jó levegőn lenni, túrázni, úszni például egészen 99 éves koráig, heti kétszer járt. És ami nagyon fontos: nem nagyon idegeskedett. "Nem voltam soha egy törtető ember, aki a cél érdekében bármit feláldoz  - árulta el a titkot még századik születésnapján Imre bácsi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!