Hírek

2017.05.18. 10:09

Elkerült a hajószobor, de hova tűnt két nagy hársfa Zichy ligetből?

Székesfehérvár - Olvasónk hívta fel a feol.hu figyelmét a Zichy ligetben minap kivágott két egészséges, nagy hársfa hűlt helyére. A fák a belváros meghosszabbítását célzó projektnek estek áldozatul, közvetlenül a korábban évekig itt álló millenniumi emlékműként szolgáló hajós szobor elszállítása után.

Kocsis Noémi

Jártam arra vasárnap, hétfőn és mai is. Amit tapasztaltam, engem megdöbbentett és lehet, hogy másnál is kiverte a biztosítékot.

A megjelölt két egyed tűnt el, helyére szabályos térkövek kerültek Fotó: Olvasónk felvétele

- A "hajót" elbontották, s ezt valamilyen szinten kommunikálták is a város részéről. Hírt adtak arról, hogy elkerül az emlékmű, s hogy a város másik részén fogják felállítani- írja az olvasó. - Arról is lehetett olvasni, hogy a területre szökőkutat akarnak majd később építeni. De arról egy hang sem szólt, hogy mindez azzal jár együtt, hogy a gyönyörű hársfákat fogják kivágni. Nem értem, kit zavart az a két kb 15-20 éves fa, és azt sem értem, ha az emlékmű elbontását meg tudták oldani fakivágás nélkül, miért kellett vasárnapról hétfőre nyom nélkül eltüntetni a fákat. A leggrandiózusabb szökőkutat is el lehet helyezni az emlékmű helyén kialakult hatalmas területen.  Amit viszont nem lehet pótolni, csak újabb 15-20 év elteltével, az a két fa árnyéka, a két fa lombkoronájának pormegkötő-képessége, a két fa által megtermelt oxigén mennyiség, a megkötött CO2 stb. Elkeserítő micsoda érték tiprás zajlik a szemünk láttára és senki nem mer tenni ellene!

Az ügyben megkérdeztük a munkában illetékes önkormányzatot, ahonnan az alábbi válasz érkezett:

A Zichy liget Mátyás király körút felőli részében zajló átalakítás során két fa kivágásra került. Ezek helyett, a terület megújuló közösségi tér funkciójához igazodva nyolc fát fog elültetni a ligetben és közvetlen környezetében a Városgondnokság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!