Hírek

2014.09.30. 19:04

Elkészült a Szent György kórház új műtőblokkja

Székesfehérvár – Elkészült a Szent Görgy kórház új műtőblokkja, kedden a megye, a város vezetői és a szakemberek tartottak bejárást.

Hajnal Csilla

Narancs, bézs, homok, halvány sárga és zöld – a női szem elsőként az épület színeit, szépségét veszi észre. Az új szárny elegáns építészeti megoldásokkal hívja fel magára a figyelmet. Természetesen minden akadálymentes: az ajtók tágasak, a folyosók padlóján a vakokat vezető finom vonalak, pontok, a lift pedig „beszél”. Ez itt Európa és a huszonegyedik század – minden tekintetben, ahogyan az a régió vezető kórházához illik. Alig egy évvel az alapkő letétele után már csupán a betegellátáshoz szükséges eszközök, gépek hiányoznak a hatezer négyzetméteres épületből, ahol 30 ágyas szeptikus osztály, nyolc műtő, két szeptikus műtő, a központi sterilizáló és a 15 ágyas központi intenzív osztály kap helyet. Decembertől már gyógyítanak is itt.

A Szent György kórház fejlesztésére elnyert több mint nyolcmilliárd forintnyi támogatásból 3,4 milliárdot fordítottunk a most befejezett első ütemre – tájékoztatta a főigazgató a bejárást megelőzően a meghívott vendégeket.

Csernavölgyi István elmondta: az új szárny megfelel a legmagasabb szintű szakmai elvárásoknak, a régi összekötő folyosóval való összekapcsolódással a gyógyítás mostantól zárt térben történik. A komplex betegellátás követelményeinek a Szent György kórház már eddig is megfelelt: az intézmény képes a sürgősségi ellátástól, a diagnosztikán, a műtéti beavatkozásokon át a krónikus és a rehabilitációs ellátásig. A fejlesztéssel mindez belső folyosókon valósul meg – hangsúlyozta a főigazgató.

A strukturális fejlesztések után az M7-es, a Balaton és Velencei-tó közelsége okán is a régió vezető kórházának szerepét vállalni kívánó intézmény a szakmaiságot tekintve is magas színvonalra törekszik – ezt a már az intézményben dolgozó kiváló szakemberek jelenléte mellett az egyetemi oktató kórházzá válás is erősíti – mondta Csernavölgyi István, aki arról is szólt: várhatóan december végére már élettel telik meg a ma még üres új blokk. A következő három hónapban a régi épületek rekonstrukciója és azokba új műszerek beszerzése következik. A tervek szerint egy reménybeli sikeres pályázat nyomán elnyert összegből pedig megépülhet az új belgyógyászati tömb, amellyel teljessé válik a kórház abszolút európai szintűvé formálódik. A bejáráson mindebből ízelítőt kaptak a vendégek: az intenzív osztály nővérpultjáról szabad szemmel is jól beláthatók az egy-két ágyas kórtermek, amelyekbe fotocellás ajtók vezetnek, a pultra a legmodernebb monitorok kerülnek majd, amelyekkel a betegek felügyelete még biztonságosabbá válik.

Az osztályra kerülő műszerek összességéről elmondható egyébként, hogy a csúcstechnikát képviselik, ahogyan az új blokkba beépített anyagokról, technikáról is: a burkolatok nem csak szépek, de tartósak is, az épület pedig minden szempontból megfelel a modern energetikai elveknek, mind a fűtést, mind a hűtést tekintve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!