Hírek

2015.02.25. 18:45

Elmaradt bérleti díjat követelnek a kaszálni nem tudó gazdától

Székesfehérvár, Csór - Május 4-én tanúk meghallgatásával folytatódik annak a gazdának a pere, akin a nemzeti park elmaradt bérleti díjat szeretne behajtani. Dula István azért nem fizetett, mert a hatalmas belvíz miatt nem is tudott kaszálni.

Klecska Ernő

A fehérvári gazdálkodó, aki másokkal együtt évek óta területeket bérelt a Csóri réten, a négy évvel ezelőtti hatalmas belvíz miatt nem tudott kaszálni a területen. Az elő pillanatban apró ügynek tűnő jogvita –ahogy neve is mutatja, kisértékű per – egészen más összefüggésbe kerül, ha leírja az ember, hogy a 2010-es és 2011-es évben a Nádor-csatorna, az új 8-as út és a Csóri rét területén a Velencei-tóéval vetélkedő méretű, összefüggő vízterület alakult ki.

Dula István és ügyvédje, Szabadkai Tamás azt próbálja bizonyítani, hogy időben jelezték a bajt. Fotó: Molnár Artúr

Néhány embernek az állatai is elpusztultak a helyenként másfél méteres alkalmi tavacskában. Dula úr nem járt ilyen szerencsétlenül, de kaszálni nem tudott - akkor nyolc lovat tartott, ma már csak négyet –, ezért úgy gondolta, hogy nem fizet bérleti díjat a terület gazdájának, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának. Lapunk információi szerint többen is voltak így. Ők szerződésük egyik, az ellenállhatatlan erőre hivatkozó pontja alapján döntöttek így. Igaz, a többség fizetett, legfőképpen azért, hogy a területet ismét bérbe tudják venni – tudta meg lapunk.

A vita – derült ki a tárgyaláson – lényegében arról szól, hogy a 2011-es évben alkalmas volt-e a rét a kaszálásra. Ennek eldöntésére a bíróság újabb iratokat rendelt be a nemzeti park igazgatóságától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!